УКУСНИ ЗАЛОГАЈ ДОЛАЗИ ИЗ СРЦА: Акис Петрецикис, најпознатији Грчки ТВ кувар за ТВ Новости

ЈЕДАН од најпознатијих грчких кувара Акис Петрецикис не припрема само колаче и пите, већ сервира успомене, приче и осмехе.

УКУСНИ ЗАЛОГАЈ ДОЛАЗИ ИЗ СРЦА: Акис Петрецикис, најпознатији Грчки ТВ кувар за ТВ Новости

Фото 24 Кичн/Промо

Први победник "Мастершеф" такмичења у Грчкој, власник успешног ресторана у Солуну и аутор кулинарских бестселера, данас је један од најпопуларнијих ТВ кувара у медитеранском свету а имаће и емисију на 24кичн. Његов стил је лак, разумљив, пун страсти - и зато хиљаде људи прате његове кораке у кухињи као најприродније ритуале. Баш као у свакој епизоди емисије "Пеците са Акисом" коју "дегустирамо" на популарном кулинарском каналу, у два наставка, од 14. маја дух Медитерана мирисаће у срцу Београда.

Уочи првог доласка у Србију, у ексклузивном интервјуу за "Новости" Петрецикис открива шта за њега значи кување, колико су сличне грчка и српска кухиња, зашто не може да одоли ћевапима - и шта нас све чека када се медитеранска топлина и балканска душа сретну за истим столом:

- Никада досад нисам био у Србији. Али знам да Србија и Грчка имају веома снажну везу - и историјску и емотивну. Наши народи се воле и поштују. Зато је ово путовање за мене као сан - и драго ми је што се коначно остварује.

Фото 24 Кичн/Промо

Да ли сте већ пробали неко српско јело? Шта вас је изненадило или одушевило?

- Док сам радио на Криту, десна рука у кухињи био ми је кувар из Србије Марко. Спремао нам је традиционална српска јела, и тако сам, захваљујући њему, упознао вашу кухињу.

Највише ме одушевила сличност наших укуса!

Грчка и српска кухиња деле много тога - од теста и меса до слатких сирупа. Шта вам је најзанимљивије у тим сличностима?

- Рекао бих - месо, и то из једног разлога. Грчки кебаб и српски ћевапи имају много заједничког, што говори о нашој историјској повезаности. Али оно што ме посебно фасцинира је начин на који Срби деле храну. Воле да се окупе са пријатељима и породицом и уживају у заједничком оброку - баш као и ми у Грчкој!

Фото 24 Кичн/Промо

Неколико инфлуенсера ће припремати ваше рецепте у оквиру кулинарског изазова. Имате ли неки савет за њих?

- Волим аматерске куваре. То су људи који у кухињи не глуме, већ у своје оброке улажу срце. Њима није важно да оно што праве буде савршено, већ да је укусно и припремљено с љубављу за људе до којих им је стало. То је за мене права суштина кувања. И, наравно, желим да пробам њихова јела. То је суштина онога што радим - откривам, истражујем и уживам у сваком залогају.

Ваша филозофија у кувању делује веома емотивно...

- Волим да кувам да бих другима донео радост. Кувам срцем да бих људима за које кувам пренео део моје љубави и страсти, не само да бих нахранио оне за столом. То се најбоље види док други једу моју храну. Често и не учествујем у оброку - само их гледам у очи, да видим да ли им се свиђа. То ми је најважније. Најукуснији залогаји увек долазе из срца.

Када сте схватили да вам је кување више од професије - да вам је животни позив?

- Кување је за мене заиста почело као професија. У почетку сам хранио само људе у ресторану - није их било више од стотинак дневно. Али онда сам добио прилику да своју храну понудим целој земљи. То је био тај преломни тренутак када сам схватио да кување није само посао, већ мој животни позив. Међутим, љубав према кувању код мене се родила још у детињству. Памтим како сам као дечак трчао за дедом сваки пут кад би у дворишту правио роштиљ. Посматрао сам га с одушевљењем - сваки покрет, сваки окрет меса, све ми је било чаробно. Мириси пилетине са жара, али и маминих јела која су се сатима крчкала у кухињи. Све то дубоко ми се урезало у сећање. А тек тесто! Њене мекане коре за пите на столу увек су ме мамиле да у њих зароним руке, као да се играм пластелином. Те слике су заувек остале са мном - као први кораци у свет укуса, мириса и емоција.

Кува како би другим људима донео истинску радост, Фото 24 Кичн/Промо

У вашој емисији комбинујете традицију и креативност. Како бирате рецепте?

- Шта год да радим, увек размишљам о људима. Бирао сам рецепте које свако може да направи, без обзира на то где живи. Да сам се фокусирао само на рецепте са грчким састојцима, било би тешко многима да прате. Зато сам изабрао једноставне намирнице и креирао лаке рецепте које и почетници могу самоуверено да направе.

Грчка кухиња је позната по једноставности и богатству укуса. Која три састојка увек имате при руци?

- Екстрадевичанско маслиново уље, грчки јогурт и тахини. Једноставно!

Која је ваша тајна да и најједноставнији рецепти изгледају - и миришу - као да су из ресторана са Мишленовом звездицом?

- Тајна је у томе да добро познајете састојке. Када знате са чим радите, чак и најједноставнији састојци могу да створе невероватне укусе. Рецимо, скуп комад меса често захтева само мало соли. Јефтинији део можда тражи више зачина, али и он може постати невероватно укусан.

Шта бисте рекли људима који тврде: "Не знам да кувам" или "Кување није за мене"?

- Рекао бих им да промене став. Храна је један од најважнијих делова нашег живота. Чак и онај ко никад није кувао може да почне са једноставним рецептима - посебно оним које воли да једе. Не мора одмах да се прави говеђи бујон! Потребни су само баланс, организација, стрпљење и упорност. А осећај када пробате јело које сте сами направили - то је највећа награда!

Фото 24 Кичн/Промо

Пошаљите ми рецепте

Коју поруку бисте послали српској публици која припрема ваша јела код куће?

- Хтео бих да им се искрено захвалим. Надам се да ћемо остати у контакту, и волео бих да ми пошаљу рецепте које би желели да направим - грчка јела која желе да науче. Такође, значи ми повратна информација - колико им се моја јела чине слична српској кухињи? Волео бих и да угостимо српске куваре у Грчкој да кувамо заједно - отрива Петрецикис.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НЕЋУ МОЋИ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ ДОГАЂАЈИМА Држава ЕУ забранила Фицу прелет до Москве, траже се алтернативне руте

"НЕЋУ МОЋИ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ ДОГАЂАЈИМА" Држава ЕУ забранила Фицу прелет до Москве, траже се алтернативне руте

СЛОВАЧКИ премијер Роберт Фицо је известио да Естонија није дозволила словачком авиону за Русију да прелети преко њене територије и да се тражи алтернативни пут.

07. 05. 2025. у 21:01

ТО ЈЕ СКАНДАЛ! Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине

"ТО ЈЕ СКАНДАЛ!" Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оштро је критиковао председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен на друштвеним мрежама због позива Украјини да убрза приступање Европској унији.

07. 05. 2025. у 15:26

Коментари (0)

ВУЧИЋ САОПШТИО ОДЛИЧНУ ВЕСТ ИЗ МОСКВЕ: Сјајан договор постигнут