МИЛОШ "МЕСИ" САМО ПОБЕДЕ: Након што је постао најбољи пица мајстор на свету, Суботичанин ниже признања широм планете

Драгана Матовић

14. 06. 2025. у 07:00

У КУХИЊИ једног суботичког ресторана, где се мирис свежег теста меша саопојним босиљком, ориганом и печенем моцарелом, настају пице какве се неправе нигде другде на свету. Управо ту, иза радне плоче посуте брашном, ради Милош Кнежевић (26) који је својим рукама "замесио" титулу најбољегстраног пица мајстора на планети.

МИЛОШ МЕСИ САМО ПОБЕДЕ: Након што је постао најбољи пица мајстор на свету, Суботичанин ниже признања широм планете

Privatna arhiva

На Светском првенству у прављењу пица Expocook Pizza World Competition у Риму освојио је прво место, затим је у Нишу добио бронзану медаљу. После тога је отишао у Черњолу, одакле се вратио са пет медаља, а у Ортанови је освојио шест трофеја, а један од њих је главна награда. Одузети Италијанима круну у "колевки" пице - то могу само најбољи.

- Спремам се за такмичењеа сваки дан. Посао који радим ми је заправо тренинг - каже нам Милош. - Тајна врхунске пице је у тесту од којег се прави. Свака категорија пице захтева посебне врсте брашна, различите ферментације и посебну припрему. Процес ферментације теста и сазревања има кључну улогу. Кључно је да тесто меси ручно, без употребе миксера, како би постигао жељени резултат.

ЕXТРА БЕТ - КВОТА ДО 500 НА ЈЕДНОМ МЕЧУ

Privatna arhiva

 

Такмичи се са собом

 

НАГРАДЕ су резултат мога труда од малих ногу - каже Милош. - Наравно да нећу стати. Не такмичим се са другим мајсторима, јер немам конкуренцију. Такмичим се сам са собом. Свака пица коју направим мора да буде боља од претходне. То ми је правило. Савршенство није тачка до које се стиже, већ правац у ком се иде. Не радим ово због медаља, волим кад људи уживају у ономе што сам направио. То је победа која ме покреће.

Privatna arhiva

 

Милошев прадеда био је пекар, а његов прадеда-стриц имао је две пекаре.

ЕXТРА БЕТ - КВОТА ДО 500 НА ЈЕДНОМ МЕЧУ

- Носим тај ген - истиче Милош. - Од малих ногу сам волео да се играм са тестом. Док су се моји другови играли са пластелином, ја сам са мамом месио кифлице, мекике... Касније сам завршио средњу хемијско-технолошку школу за пекара. Био сам посвећен учењу и истраживању и још тамо сам развио способност да препознам и применим праву технику у правом тренутку. Волим да експериментишем, а кључ је у балансу укуса, мириса и изгледа.

Прву награду Милош је освојио са 16 година, а за десет година добио их је још много. Намерава да настави да се такмичи. У септембру иде на Сицилију, у Палермо, где ће покушати да направи најбољи кроасан, потом ће отпутовати у Софију, па у Београд - на Интернационални пица фест. Крајем године ће учествовати и на такмичењу у Риминију.

- Немам много слободног времена, али није ми напорно. Мој хоби је посао који радим - закључује Милош.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.

22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.

25. 07. 2025. у 08:55

Коментари (0)

КАД СЕ ПЛОВИ СРЦЕМ, ДРИНА ОСТАЈЕ ЧИСТА: Фондација Mozzart у великој еко-акцији на Дринској регати