МИЛОШ "МЕСИ" САМО ПОБЕДЕ: Након што је постао најбољи пица мајстор на свету, Суботичанин ниже признања широм планете
У КУХИЊИ једног суботичког ресторана, где се мирис свежег теста меша саопојним босиљком, ориганом и печенем моцарелом, настају пице какве се неправе нигде другде на свету. Управо ту, иза радне плоче посуте брашном, ради Милош Кнежевић (26) који је својим рукама "замесио" титулу најбољегстраног пица мајстора на планети.

Privatna arhiva
На Светском првенству у прављењу пица Expocook Pizza World Competition у Риму освојио је прво место, затим је у Нишу добио бронзану медаљу. После тога је отишао у Черњолу, одакле се вратио са пет медаља, а у Ортанови је освојио шест трофеја, а један од њих је главна награда. Одузети Италијанима круну у "колевки" пице - то могу само најбољи.
- Спремам се за такмичењеа сваки дан. Посао који радим ми је заправо тренинг - каже нам Милош. - Тајна врхунске пице је у тесту од којег се прави. Свака категорија пице захтева посебне врсте брашна, различите ферментације и посебну припрему. Процес ферментације теста и сазревања има кључну улогу. Кључно је да тесто меси ручно, без употребе миксера, како би постигао жељени резултат.

Privatna arhiva
Такмичи се са собом
НАГРАДЕ су резултат мога труда од малих ногу - каже Милош. - Наравно да нећу стати. Не такмичим се са другим мајсторима, јер немам конкуренцију. Такмичим се сам са собом. Свака пица коју направим мора да буде боља од претходне. То ми је правило. Савршенство није тачка до које се стиже, већ правац у ком се иде. Не радим ово због медаља, волим кад људи уживају у ономе што сам направио. То је победа која ме покреће.

Privatna arhiva
Милошев прадеда био је пекар, а његов прадеда-стриц имао је две пекаре.
- Носим тај ген - истиче Милош. - Од малих ногу сам волео да се играм са тестом. Док су се моји другови играли са пластелином, ја сам са мамом месио кифлице, мекике... Касније сам завршио средњу хемијско-технолошку школу за пекара. Био сам посвећен учењу и истраживању и још тамо сам развио способност да препознам и применим праву технику у правом тренутку. Волим да експериментишем, а кључ је у балансу укуса, мириса и изгледа.
Прву награду Милош је освојио са 16 година, а за десет година добио их је још много. Намерава да настави да се такмичи. У септембру иде на Сицилију, у Палермо, где ће покушати да направи најбољи кроасан, потом ће отпутовати у Софију, па у Београд - на Интернационални пица фест. Крајем године ће учествовати и на такмичењу у Риминију.
- Немам много слободног времена, али није ми напорно. Мој хоби је посао који радим - закључује Милош.

"ПОЈЕДОХ СЕ ЖИВ, ИЗЛУДЕ МЕ ТО" Вучић о отварању ауто-пута до Пожеге: То су већ фолирања и глупирања, крајњи рок до понедељка
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је из Чачка о отварању ауто-пута до Пожеге.
03. 07. 2025. у 11:49

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи
ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.
01. 07. 2025. у 11:45

ИСПОВЕСТ РАДНИЦЕ: "Кад бисте ово знали, никад не бисте крочили на крузер"
ДРУШТВЕНИМ мрежама круже вирални снимци у којима особа која се представља као радница на крузеру дели детаље из живота на броду. У једном таквом видеу поделила је низ фотки у којима тврди да открива тајне живота на крузеру и тако шокирала многе.
05. 07. 2025. у 11:33
Коментари (0)