БИЗНИС САЗДАН ОД ДЕЧЈЕ ИГРЕ: Менаџерка из Ниша отворила своју фирму уместо да чека посао у струци
ЈОВАНА Митровић Ранђеловић из Ниша одрасла је на домаћој тестенини али јој никада није пало на памет да ће једног дана живети од тога. Као успешан студент Економског факултета маштала је да гради каријеру менаџера, али су је путеви, не њеном кривицом, одвели на другу страну.
Јована Митровић разрадила посао / Фото приватна архива
Није имала стрпљења да чека посао у струци већ сада своје менаџерске способности показује тако што пробирљивом тржишту, које цени домаће производе, продаје оно што сама направи.
- Правила сам резанце за супу по бакином рецепту и размишљала како имам доста па би могла послати и сестрама. У том тренутку ми је синула идеја - зашто ја не бих правила тестенину? То је оно што ја умем и волим да радим и могла бих одмах сутра да почнем. Разгласила сам родбини и пријатељима да сам почела тиме да се бавим, они су разгласили својим пријатељима - присећа се Јована како је дошла на идеју и колико је била срећна када је продала прву кесицу.
Признаје да јој је пуно помогло што је још као дете волела да буде поред баке када се спремала тестенина. Обично једном месечно би се правиле кућне "залихе".
- Дугачке, беле столњаке је бацила преко стола и тесто је настављала ту да израђује. Затим је оклагијом развлачила јуфкице, онда би прешла на стару машину за резанце и истањила максимално што може. Те танке, неправилне траке је ређала на столњаку, једну до друге и остављала да одстоје. Затим је тракице резала на машини, тако што би она држала тесто, а ја окретала ручку машине. Бака би их уваљала у брашно и бацила на столњак да се суше до сутрадан - присећа се Јована породичног рецепта.
Она се чак и преселила да живи на селу, тако да је сада са породицом мештанка Малче, надомак Ниша.
- Започети свој бизнис зна да буде компликовано, али није немогуће. Велика је заблуда да нам за отварање фирме треба велика сума новца. Почните са оним што имате на располагању, па ћете временом обезбедити све што вам је потребно да унапредите пословање. Млади су способни, а иде им на руку што се релативно лако долази до информација, тако да треба сањати, треба се усудити и борити се - каже Јована.
ДЕЗЕРТ
СВИМА су познати резанци за супу, а занимљиво је што Јована за сладокусце прави и тестенину са какаом. Вели да је Италијанима ова комбинација омиљена. Сви њени производи су без адитива и шећера.
- Тестенине бојим, односно обогаћујем поврћем од којег добију и дивну, природну боју која је деци посебно занимљива - каже наша саговорница.
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"
ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.
05. 12. 2025. у 11:27
Коментари (0)