ЧИТАВА АДА ЗАМИРИСАЛА НА АЈВАР: На обали Савског језера одржано десето издање такмичења "Изађи ми на теглу" (ФОТО)

Ш.Маровић

07. 10. 2023. у 21:12

СУНЧАН октобарски дан окупио је на Ади Циганлији екипе из целе Србије на великом финалу националног такмичења "Изађи ми на теглу", а све је на најпознатијем престоничком излетишту мирисало на паприку и национални специјалитет који се с јесени прави широм Србије.

ЧИТАВА АДА ЗАМИРИСАЛА НА АЈВАР:  На обали Савског језера одржано десето издање такмичења Изађи ми на теглу  (ФОТО)

Марија Вуковић

 На такмичењу је учествовало 30 екипа из 15 градова, а победници су добили вредне награде.

Највећи гастрономски карневал на Балкану своје путешествије широм 15 градова Србије започео је у Нишавском округу, да би се најбољи окупили на Ади Циганлији. Како су се уверили репортери "Новости", током читавог дана владала је сјајна атмосфера, а бројни пролазници застали су да виде шта се то "крчка" у великим шерпама. Директор Туристичке организације Миодраг Поповић у 11 часова свечано је отворио манифестацију и дао знак за почетак такмичења.

"Изађи ми на теглу" је једино национално такмичење у припремању ајвара под ведрим небом, а организатори су учесницима обезбедили комплетно опремљен такмичарски штанд, шпорет "смедеревац", паприку, дрва, тегле, уље, шећер и со. Такмичарске екипе требало је само да понесу свој прибор за припремање ајвара, али и добро расположење, јер их је очекивао и целодневни забавни програм.

У конкуренцији 30 екипа из 15 градова Србије титулу најбољих мајстора ајвара освојила је екипа "Домаћице из Цариброда" из Димитровграда, тако да се овај град по први пут уписао на листу градова где се прави најбољи ајвар. Капитен екипе Александра Крунов крунисана је за краља ајвара 2023. године. Друго место припало је "Стандардно веселима" из Ниша, а трећепласирани су били Кањижани које је представљала екипа "Личани и Личанке".

Чланови стручног жирија били су светски признати кулинарски стручњаци Светске асоцијације кувара World Chef и лиценциране судије Светске асоцијације за оцењивање хране Иво Андрић, Стамбол Гештамов и Душан Штулић, гастроном са преко 50 година искуства. Иако су одлучивале нијансе, победнички ајвар се издвојио по изузетном балансу укуса.

За деценију 50.000 тегли

ТОКОМ 10 сезона караван је обишао чак 215 градова, направљено је преко 50.000 тегли ајвара, а такмичарима је обезбеђено око 100 тона паприке. Догађај је посетило преко милион људи, а више од 40 домаћинстава је, подстакнуто успешним пласманом, покренуло сопствену производњу ајвара.

Спонзори каравана су за победничке екипе обезбедили вредне награде, тако да су шампиони, осим пехара, постали власници и најновијег модела популарног шпорета "смедеревац 10". Другопласирана екипа је добила шпорет "смедеревац 7" док су трећепласиранима припали "мини електрик шпорет" и пакет "Дијамант производа". Великом успеху десете сезоне каравана, поред организатора, такмичара, локалних самоуправа градова учесника и бројних спонзора, допринела је и подршка Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АЛАРМАНТНО! ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА: Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

АЛАРМАНТНО! "ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА": Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

У ИЗВЕШТАЈУ о цивилној и војној спремности Европе, који је објављен у среду, наводи се како би становници Европске уније требало да прикупе залихе неопходних потрепштина у случају избијања рата или неке друге велике опасности, пише "Њузвик".

04. 11. 2024. у 16:15

Коментари (0)

АЛБАНЦИ ПРОВОЦИРАЈУ, А СРБИН НА ТАПЕТУ?! Скандал не јењава!