ЗАСИЋЕНОСТ КРВИ КИСЕОНИКОМ: Докторка Татјана Радосављевић открива зашто се и како мери сатурација
САТУРАЦИЈА представља засићеност крви кисеоником. Може се одређивати у артеријској крви у болничким условима, а докторка Татјана Радосављевић, пулмолог откива зашто се мери сетурација и како.

Фото Архива
- Сатурација представља засићеност крви кисеоником. Може се одређивати у артеријској крви у болничким условима, када се узме крв из артерије и убаци у специјални анализатор, који осим сатурације одреди и тачне вредности кисеоника и угљен-диоксида уз остале важне параметре: гасне анализе.
Она додаје:
- Много једноставнији начин одређивања је пулсним оскиметрима где се проценат кисеоника у крви одређује када се прст убаци у апарат. Важно је да прст не буде мокар или хладан, а на дисплеју се показују вредности сатурације и фреквенца пулса. Нормална сатурација је све преко 95 процената.
Препоручујемо

ВЕЖБАМА СПРЕЧИТЕ БОЛ И УКОЧЕНОСТ: Ево шта изазива хроничне болове у доњем делу леђа
11. 12. 2021. у 16:15

ИЗБЕГАВАЈТЕ ШЕЋЕР У БИЛО КОМ ОБЛИКУ: Правилна исхрана спречава умножавање кандиде
07. 12. 2021. у 15:15

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући
ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.
27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

"НЕКАД ТЕ МРЗЕ, НЕКАД ТЕ ВОЛЕ..." Вратио се Младен, Деа изненадила објавом
МЛАДЕН Мијатовић, бивши дугогодишњи изабраник водитељке Дее Ђурђевић, вратио се у Србију.
08. 09. 2025. у 11:17
Коментари (0)