ЦВЕКЛА УМЕСТО АСПИРИНА: Кувана или свеже рендана - побољшава циркулацију, елиминише масноћу из крви, а сок снижава притисак
ЈЕДНА од најздравијих зимских салата је она од цвекле, било да је кувана или свеже рендана.

Фото: Shutterstock
Обиље хранљивих састојака чини ово коренасто поврће драгоценим у исхрани. Цвеклу би требало јести често јер она делује превентивно на цео организам.
Цвекла значајно утиче на побољшање крвне слике, а истовремено снижава крвни притисак и тако смањује ризик од развоја срчаних болести, инфаркта и болести бубрега. Због ових добробити лекари цвеклу називају природним "аспирином", који јача телесну издржљивост, циркулацију и шири крвне судове.
Добробити цвекле по здравље огледају се и у томе што елиминише масноће из крвотока, подстиче размену материја и стимулише ефикасније функционисање јетре.
За разлику од осталог поврћа, цвекла садржи извесне количине витамина Б12, што је чини веома погодном намирницом у исхрани вегетаријанаца.
Позитивно делује на рад црева и њихову перисталтику. С обзиром на то да садржи и јод, позитивно делује против старења организма.

Фото Shutterstock
Углавном је познато да се једе црвени део цвекле. Међутим, у исхрани може да се користи и лишће, које се припрема попут блитве или спанаћа.
Иако је многима најукуснија кувана цвекла, нема дилеме да је најздравије да се једе пресна. Термичком обрадом дужом од 15 минута она губи своје хранљиве вредности, а њих није мало.
Сок за нижи притисак
ИСТРАЖИВАЊЕ које је спровело Британско удружење особа са хипертензијом показало је да пола децилитра сока од цвекле сваког дана у знатној мери смањује повишени крвни притисак. Сок се најбоље цеди помоћу соковника, а затим, да би му се побољшао укус, треба додати лимунов сок, исцеђену шаргарепу и мед по укусу. Уколико немате соковник, ситно изрендајте цвеклу и шаргарепу и прелијте их лимуновим соком. Када смеша и мало одстоји, добро је процедите и засладите медом. Од килограма цвекле добије се око 700 мл сока.
Ипак, они који болују од остеопорозе не би требало да једу ово поврће. Наиме, цвекла садржи доста оксалне киселине, која смањује апсорпцију калцијума и других минерала. Дијабетичари би требало опрезно да једу цвеклу јер је прилично слатка, нарочито кувана, а због великог садржаја гвожђа цвеклу би требало да избегавају сви они који имају туморе јер се ћелије тумора хране гвожђем.
Цвекла обилује и бројним минералима, па чак и онима који су у другом поврћу доста ретки. То су бакар, који подстиче концентрацију и јача зглобове, хром који помаже у борби против прекомерне тежине, манган који спречава реуму и цинк и селен који јачају имунитет.

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

РЕЦЕПТ ИМА 3 МИЛИОНА ПРЕГЛЕДА: Ову питу од јабука из 1894. године некада су сматрали најбољим слаткишем на свету!
УПРКОС томе што им нису били доступни миксери и разни састојци који нас данас чекају на сваком кораку, у прошлости су се људи довијали и успевали да припреме сласне десерте који се памте и данас.
03. 06. 2025. у 13:25
Коментари (0)