БИРАЈТЕ ХРАНУ КОЈА "ГРЕЈЕ" ТЕЛО: Ако сте зимогрожљиви, у исхрану уведите ове намирнице (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

05. 02. 2024. у 20:00

ИАКО метеоролози тврде да је ово најтоплија зима од како се мери температура, има оних којима је ипак хладно.

БИРАЈТЕ ХРАНУ КОЈА ГРЕЈЕ ТЕЛО: Ако сте зимогрожљиви, у исхрану уведите ове намирнице (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Ово стање се назива зимогрожљивост, па ове особе и у просторијама које се греју морају да се огрну џемпером или шалом, а свака помисао на излазак у хладно их узнемирава.

Савремени човек је постао превише термостатичан, јер из угрејаног стана одлази у климатизован аутомобил, па у топлу канцеларију. То није здраво, кажу лекари, јер тако не тренирамо способност да задржавамо топлоту и наша перцепција прихватљиве температуре постаје неприродно ниска.

Осим што би требало тренирати прилагођавање на нижу температуру, нутриционисти саветују да једемо намирнице које "греју" тело. То су, пре свих, овас, хељда, црни пасуљ, авокадо, љута паприка, ђумбир и светло сусамово уље.

У исхрану би требало уврстити и сочиво, грашак, затим орашасте плодове, коренасто поврће попут шаргарепе, келерабе и целера, као и бели лук, који такође греју организам.

Фото Shutterstock

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице са сувим воћем, орасима и јогуртом

Ручак: сочиво, кисели купус зачињен са мало сусамовог уља

Вечера: пита од хељде

Фото: Free Images Pixabay

Уторак

Доручак: овсене пахуљице попарене са врелом водом, кашичица меда и једна банана

Ручак: салата од туњевине, црног лука, црвеног пасуља, шаргарепе, кромпира и грашка уз љуте папричице и интегрални хлеб

Вечера: два барена јајета, кефир и хлеб

Foto: Jutjub/Printskrin/Domaci kuhar

Среда

Доручак: овсене пахуљице са сувим кајсијама, индијским орахом и јогуртом

Ручак: гулаш од јунетине и салата од јабука и целера

Вечера: пројара са ајваром и љутим папричицама, шоља јогурта

Фото: Free Images Pixabay

 

Четвртак

Доручак: овсене пахуљице са ситно сецканим сувим смоквама и јогуртом

Ручак: пилеће бело месо на жару, кромпир печен у рерни и салата од киселог купуса зачињена љутом туцаном паприком

Вечера: шоља чаја од ђумбира и пита од хељде

Фото: Free Images Pixabay

Петак

Доручак: овсене пахуљице са ситно сецканом сушеном јабуком и јогуртом

Ручак: шпагете са млевеним месом у љутом парадајз-сосу и зелена салата

Вечера: потаж са авокадом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА СМРТ РАИСИЈА Стејт департмент о паду хеликоптера: Нећемо да се извињавамо

"ВИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА СМРТ РАИСИЈА" Стејт департмент о паду хеликоптера: Нећемо да се извињавамо

ИРАНСКА влада је одговорна за одлуку да управља хеликоптером старим 45 година у, како је описано, лошим временским условима, а не било који други актер, рекао је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер током брифинга.

20. 05. 2024. у 20:38

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

ИСТОРИЈА Совјетског Савеза, светске суперсиле 20. века, упамтила је бројне хероје, борце, официре који су својим јунаштвом и резултатима задивили свет. У периоду када се СССР тек стварао и уздизао, значајан помена био је и допринос једног Србина, Данила Срдића (1896-1937), првог и јединог Србина који је био генерал Црвене армије. Ово је његова прича.

20. 05. 2024. у 11:53

Коментари (0)

УЖАС: Кошаркаш Звезде крвавог лица, ударио га играч Партизана?!