ЈЕЛОВНИК ЗА ЈАКЕ КОСТИ: Ево шта да уведете у исхрану, како бисте спречили остеопорозу (ФОТО)

И. К.

02. 03. 2024. у 15:00

СА старењем кости природно постају порозније, али тај природан процес може да постане незадрживо брз и узрокује појаву остеопорозе уколико је начин исхране неодговарајући, плус удружен са лошим навикама.

ЈЕЛОВНИК ЗА ЈАКЕ КОСТИ: Ево шта да уведете у исхрану, како бисте спречили остеопорозу (ФОТО)

Фото Shutterstock

Да би скелет остао чврст и здрав и у каснијим годинама, потребан је унос важних хранљивих материја, што иначе важи за свако ткиво у људском организму. За очување здравља костију најбитнији је калцијум, зато би млечне производе требало јести скоро сваког дана. Следи витамин Д, јер без њега тело није у могућности да правилно апсорбује калцијум. Уградња калцијума у кости додатно се олакшава и конзумирањем хране која садржи витамин К. Он се углавном налази у зеленом поврћу, сиру и јогурту.

Иначе, истраживања су више пута показала да унос свежег поврћа и воћа позитивно утиче на очување здравље коштаног система.

С обзиром на то да је протеин једна од компонената коштаног ткива који се троши, важно је да се надокнади исхраном. То подразумева јеловник који садржи месо и рибу, јаја и орашасте плодове.

Намирнице које штете здрављу костију су оне које имају превише шећера и соли. На листи непожељних су и превише алкохола и кофеина, газираних и енергетских пића.

Ево како би могао да изгледа петодневни јеловник за јаке кости:

Фото: Јутјуб принтскрин

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице преливене јогуртом и медом, какаом, ситно исецканим сувим смоквама, бадемима, рогачем и семенкама бундеве и лана

Ручак: телећа чорба са шаргарепом и луком, зачињена киселим млеком

Вечера: пилеће бело месо у парадајз сосу са салатом од бареног броколија, зачињеног белим луком и маслиновим уљем

 

Foto: Shutterstock

 

Уторак

Доручак: два барена јаја, шоља јогурта и интегрални хлеб

Ручак: риба печена у фолији у рерни и кромпир салата

Вечера: паприка пуњена сиром, интегрални хлеб и салата од свежег купуса

Foto: Shutterstock

Среда

Доручак: гриз са какаоом

Ручак: тестенине са млевеним месом у парадајз сосу са доста ренданог качкаваља

Вечера: салата од пилетине и поврћа са павлаком

Фото Shutterstock

Четвртак

Доручак: сутлијаш са сувим грожђем

Ручак: крем-чорба од броколија и лазање

Вечера: макароне са сиром и јајима, и салата по избору

Фото: Free Images Pixabay

Петак

Доручак: омлет са качкаваљем, печеницом и руколом

Ручак: грашак са пилетином и купус салата

Вечера: грчки јогурт и препечен хлеб са мало маслиновог уља и белог лука

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НА САМО ДВА САТА АВИОНОМ ОД БЕОГРАДА: Одлична дестинација за летовање - сви детаљи резервације и аранжмана