ЗДРАВИЈЕ ЈЕ ПРИПРЕМЉЕНО НА ПАРИ: Храна "на кашику" непроценљива за здравље (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

03. 03. 2024. у 17:55

ЗА многе је здрава исхрана она која се једе на кашику. С тога не чуди што су многа традиционална јела управо таква.

ЗДРАВИЈЕ ЈЕ ПРИПРЕМЉЕНО НА ПАРИ: Храна на кашику непроценљива за здравље (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

 Међутим, чињеница је да се одређене хранљиве материје, пре свега у поврћу, "убијау" кувањем. Ипак, стручњаци за исхрану наглашавају да термичка обрада хране има своје добре стране, јер се кувањем ослобађају биофлавоноиди, материје чија је искористљивост у свежем поврћу свега 15 одсто. Али, када је о избору термичке обраде реч, истиче се да је најбоље кување на пари.

Иначе, најзначајнији биофлавоноиди су каротеноиди. У јестивим намирницама налази се око 50 каротеноида, а најпознатији је бета-каротен. Међутим, од подједнаког значаја су и ликопен, лутеин и зеаксантин. Свака термичка или механичка обрада омогућиће да се ове материје ослободе из поврћа, а сецкање, сједињавање и кување повећавају њихову биоискористљивост.

Фото: Shutterstock

Приликом класичног кувања многе хранљиве материје задржавају се у води, и на тај начин се смањује њихов садржај у намирници, док се кувањем на пари то не дешава.

Кувањем на пари поврће се излаже краткотрајној високој температури и углавном је довољно седам-осам минута за његову припрему. Због кратког времена обраде у поврћу могу да се очувају и осетљиви витамини.

С друге стране погрешан начин припреме поврћа умногоме умањује искористљивост вредних материја присутних у намирници. Претерано додавање масноћа, соли, поховање, додавање брашна и презли, и врло квалитетне намирнице претвара у храну која штети здрављу.

Ево како би могао да изгледа јеловник од намирница куваних на пари:

Фото: Shutterstock

Понедељак

Доручак: кашичица меда, чаша воде, овсена каша са сувим воћем и орашастим плодовима

Ручак: броколи, кромпир и риба кувани на пари и зачињени по укусу без много уља

Вечера: интегрални пиринач са шампињонима и поврћем куваним на пари

Фото: Free Images Pixabay

Уторак

Доручак: два барена јаја, две мање кришке интегралног хлеба и шаргарепа кувана на пари

Ручак: барена јунетина са кељом на пари

Вечера: салата од интегралних макарона, туњевине, зачињена ситно исецканим црним луком скуваним на пари

 

Фото Shutterstock

Среда

Доручак: овсена каша са кокосовим пахуљицама и бананом

Ручак: мешавина ситно исецканог поврћа скувана на пари и месо по избору

Вечера: палента са сиром

Фото Shutterstock

Четвртак

Доручак: кифла са домаћом рибљом паштетом и шоља кефира

Ручак: карфиол и броколи кувани на пари са комадићима пилећег филеа, зачињено по укусу

Вечера: намаз од авокада, две кришке интегралног хлеба

 

Фото: Shutterstock

Петак

Доручак: интегрални хлеб, ајвар и парче младог сира

Ручак: риба и салата од цвекле све кувано на пари

Вечера: кромпир са блитвом куваном на пари

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

УНИВЕРЗАЛНИ ДАН ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ: Кључ ка једнакости и праведнијем друштву