ЗДРАВИЈЕ ЈЕ ПРИПРЕМЉЕНО НА ПАРИ: Храна "на кашику" непроценљива за здравље (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

03. 03. 2024. у 17:55

ЗА многе је здрава исхрана она која се једе на кашику. С тога не чуди што су многа традиционална јела управо таква.

ЗДРАВИЈЕ ЈЕ ПРИПРЕМЉЕНО НА ПАРИ: Храна на кашику непроценљива за здравље (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

 Међутим, чињеница је да се одређене хранљиве материје, пре свега у поврћу, "убијау" кувањем. Ипак, стручњаци за исхрану наглашавају да термичка обрада хране има своје добре стране, јер се кувањем ослобађају биофлавоноиди, материје чија је искористљивост у свежем поврћу свега 15 одсто. Али, када је о избору термичке обраде реч, истиче се да је најбоље кување на пари.

Иначе, најзначајнији биофлавоноиди су каротеноиди. У јестивим намирницама налази се око 50 каротеноида, а најпознатији је бета-каротен. Међутим, од подједнаког значаја су и ликопен, лутеин и зеаксантин. Свака термичка или механичка обрада омогућиће да се ове материје ослободе из поврћа, а сецкање, сједињавање и кување повећавају њихову биоискористљивост.

Фото: Shutterstock

Приликом класичног кувања многе хранљиве материје задржавају се у води, и на тај начин се смањује њихов садржај у намирници, док се кувањем на пари то не дешава.

Кувањем на пари поврће се излаже краткотрајној високој температури и углавном је довољно седам-осам минута за његову припрему. Због кратког времена обраде у поврћу могу да се очувају и осетљиви витамини.

С друге стране погрешан начин припреме поврћа умногоме умањује искористљивост вредних материја присутних у намирници. Претерано додавање масноћа, соли, поховање, додавање брашна и презли, и врло квалитетне намирнице претвара у храну која штети здрављу.

Ево како би могао да изгледа јеловник од намирница куваних на пари:

Фото: Shutterstock

Понедељак

Доручак: кашичица меда, чаша воде, овсена каша са сувим воћем и орашастим плодовима

Ручак: броколи, кромпир и риба кувани на пари и зачињени по укусу без много уља

Вечера: интегрални пиринач са шампињонима и поврћем куваним на пари

Фото: Free Images Pixabay

Уторак

Доручак: два барена јаја, две мање кришке интегралног хлеба и шаргарепа кувана на пари

Ручак: барена јунетина са кељом на пари

Вечера: салата од интегралних макарона, туњевине, зачињена ситно исецканим црним луком скуваним на пари

 

Фото Shutterstock

Среда

Доручак: овсена каша са кокосовим пахуљицама и бананом

Ручак: мешавина ситно исецканог поврћа скувана на пари и месо по избору

Вечера: палента са сиром

Фото Shutterstock

Четвртак

Доручак: кифла са домаћом рибљом паштетом и шоља кефира

Ручак: карфиол и броколи кувани на пари са комадићима пилећег филеа, зачињено по укусу

Вечера: намаз од авокада, две кришке интегралног хлеба

 

Фото: Shutterstock

Петак

Доручак: интегрални хлеб, ајвар и парче младог сира

Ручак: риба и салата од цвекле све кувано на пари

Вечера: кромпир са блитвом куваном на пари

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АЛАРМАНТНО! ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА: Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

АЛАРМАНТНО! "ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА": Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

У ИЗВЕШТАЈУ о цивилној и војној спремности Европе, који је објављен у среду, наводи се како би становници Европске уније требало да прикупе залихе неопходних потрепштина у случају избијања рата или неке друге велике опасности, пише "Њузвик".

04. 11. 2024. у 16:15

Коментари (0)

ЦЕО СВЕТ СЕ СПРЕМА ЗА ЛУДНИЦУ У АМЕРИЦИ: Клади се на изборе и наплати своје познавање политике