ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Једите малине, смршајте и успорите старење

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

13. 06. 2024. у 07:15

МАЛИНЕ су већ стигле на пијаце, па би требало искористити сезону овог драгоценог воћа које вишеструко позитивно делује на здравље.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Једите малине, смршајте и успорите старење

Фото Shutterstock

Много је познатих лековитих дејстава малине. Истовремено ове бобице могу да помогну и у дијеталним режимима исхране, али и да успоре старење. Обилује витамином Ц, витаминима Б групе, манганом, гвожђем, магнезијумом, калијумом...

Драгоценост малине је и у томе што има бројна антиоксидативна једињења, укључујући висок ниво кверцетина и елагичне киселине. Ова биљна једињења помажу ћелијама да се боре против оштећења и опорављају их од оксидативног стреса који је повезан са већим ризиком од рака, дијабетеса, срчаних и других болести. У поређењу са осталим бобичастим воћем, малине имају сличан садржај антиоксиданата као јагоде, отприлике упола мање од купина, и четвртину мање од боровница.

Фото: Free Images Pixabay

Резултати неких студија рађених на животињама сугеришу да малина и њени екстракти делују противупално и антиоксидативно, што може смањити ризик од хроничних болести као што су болести срца, дијабетес, гојазност и рак. Једно осмонедељно истраживање на гојазним мишевима са дијабетесом показало је да су они који су храњени лиофилизованом црвеном малином показали мање знакова упале и оксидативног стреса од друге контролне групе.

Друга студија рађена на мишевима открила је да елагинска киселина, један од антиоксидантних састојака малине, може не само да спречи оксидативно оштећење, већ и да поправи стање оштећене ДНК.

Лист код дијареје

АКТИВНИ састојци из листа малине делују на стезање ткива и ублажавање пролива. Чај од листа малине користи се и за испирање код благих инфекција усне дупље. Кашичицу листа малине прелијте шољом кључале воде, оставите да одстоји 10 минута, процедите и пијте два до три пута дневно по шољу

Такође, мишеви храњени смрзнутом сушеном црвеном малином уз храну са високим уделом масти, имали су нижи ниво шећера у крви и побољшану резистенцију на инсулин од друге контролне групе. Такође, било је и мање показатеља болести јетре. Малина садржи пуно танина (полифенолних једињења) који регулишу рад ензима неопходних за разградњу скроба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ALTA GRUPA  ПОНОВО ИМА ПРАВО ГЛАСА У ADDIKO БАНЦИ