ЗДРАВЉЕ НА ТАЊИРУ: Благодети употребе свежих биљних клица

Бојана Јовановић

09. 08. 2024. у 13:00

ЈОШ су древни народи препознали лековитост свежих биљних клица и користили их у исхрани.

ЗДРАВЉЕ НА ТАЊИРУ: Благодети употребе свежих биљних клица

Фото Shutterstock

 У Кини се једу хиљадама година, дуго су већ на столовима у Америци, Индији и Африци, а нешто краће, али интензивно, присутне су и у остатку света. Толико су корисне по организам да су их оберучке сви народи прихватили, а све су популарније код оних који воде рачуна о здравој исхрани.

Реч је о веома хранљивој намирници, препуној ензима потребних за добар метаболизам. Уз то, биљне клице су једна од највреднијих врста хране, према количини корисних материја, лакоћи сварљивости и брзини којом те важне материје доспевају у организам, дајући нам енергију и побољшавајући здравље. Приликом процеса клијања у семенкама се повећава садржај антиоксиданата, витамина и микроелемената.

Многе „на прву“ одбија њихов изглед, па их због тога избегавају. Да, биљне клице делују живо, зато што то и јесу, а најбоље су кад се конзумирају тек убране, у тренутку раста. Најпрепоручљивије је да их и једемо свеже, а не термички обрађене, јер на тај начин умногоме повећавају нутритивну вредност сваког оброка. А могу се стављати готово у све, од чорби, салата, варива, преко главних јела и каша, до сендвича, који ће на тај начин моментално престати да вам делују као „брза“ и нездрава храна. Уколико волите смутије, слободно изблендирајте клице са омиљеним поврћем или воћем.

Сад долазимо до питања а одакле нам оне? Има их, наравно, у продавницама, али би најбоље, и најјефтиније, било да их узгајате сами. Тако ћете бити потпуно сигурни у то да је реч о органском производу, а моћи ћете, свакодневно, и да уживате гледајући процес раста. Да би семе проклијало није му потребна земља, већ теглица, мало газе и одговарајућа влажност и температура ваздуха. Клијање ће почети након два до седам дана, у зависности од врсте семенке, а можете користити заиста велики број њих, од житарица и семенки до поврћа и орашастих плодова. Па ко шта воли – нек проклија.

Да вам мало пробудимо апетит: можете, рецимо, проклијати кукуруз, пшеницу, раж, спелту, хељду, неке врсте пасуља, леблебије, луцерке, руколу, сунцокрет, киноу, сусам, семенке бундеве. Не једе вам се ништа од тога? Проклијајте онда броколи, цвеклу, шаргарепу, купус, влашац, црни и бели лук. Ови последњи уз богатство минерала и витамина садрже и природне антибиотике фитонциде.

Кад смо већ код антибиотика и лечења, вреди напоменути да проклијала зрна јачају имунитет, подстичу избацивање токсина, смањују могућност упала и прехлада организма, успоравају процесе старења, регулишу метаболизам, а поједина поседују и антиканцерогено дејство. Проклијале семенке лана и бундеве знано су средство против паразита, клице махунарки богате су протеинима, неопходним за изградњу мишића, а оне луцерке и амаранта јачају крвне судове. Биљне клице, генерално, за који год „укус“ да се одлуче, било би добро да употребљавају деца и старије особе, као и труднице и болесни, а одлична су подршка свима који воде активан живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“