ЗДРАВЉЕ НА ТАЊИРУ: Благодети употребе свежих биљних клица
ЈОШ су древни народи препознали лековитост свежих биљних клица и користили их у исхрани.
У Кини се једу хиљадама година, дуго су већ на столовима у Америци, Индији и Африци, а нешто краће, али интензивно, присутне су и у остатку света. Толико су корисне по организам да су их оберучке сви народи прихватили, а све су популарније код оних који воде рачуна о здравој исхрани.
Реч је о веома хранљивој намирници, препуној ензима потребних за добар метаболизам. Уз то, биљне клице су једна од највреднијих врста хране, према количини корисних материја, лакоћи сварљивости и брзини којом те важне материје доспевају у организам, дајући нам енергију и побољшавајући здравље. Приликом процеса клијања у семенкама се повећава садржај антиоксиданата, витамина и микроелемената.
Многе „на прву“ одбија њихов изглед, па их због тога избегавају. Да, биљне клице делују живо, зато што то и јесу, а најбоље су кад се конзумирају тек убране, у тренутку раста. Најпрепоручљивије је да их и једемо свеже, а не термички обрађене, јер на тај начин умногоме повећавају нутритивну вредност сваког оброка. А могу се стављати готово у све, од чорби, салата, варива, преко главних јела и каша, до сендвича, који ће на тај начин моментално престати да вам делују као „брза“ и нездрава храна. Уколико волите смутије, слободно изблендирајте клице са омиљеним поврћем или воћем.
Сад долазимо до питања а одакле нам оне? Има их, наравно, у продавницама, али би најбоље, и најјефтиније, било да их узгајате сами. Тако ћете бити потпуно сигурни у то да је реч о органском производу, а моћи ћете, свакодневно, и да уживате гледајући процес раста. Да би семе проклијало није му потребна земља, већ теглица, мало газе и одговарајућа влажност и температура ваздуха. Клијање ће почети након два до седам дана, у зависности од врсте семенке, а можете користити заиста велики број њих, од житарица и семенки до поврћа и орашастих плодова. Па ко шта воли – нек проклија.
Да вам мало пробудимо апетит: можете, рецимо, проклијати кукуруз, пшеницу, раж, спелту, хељду, неке врсте пасуља, леблебије, луцерке, руколу, сунцокрет, киноу, сусам, семенке бундеве. Не једе вам се ништа од тога? Проклијајте онда броколи, цвеклу, шаргарепу, купус, влашац, црни и бели лук. Ови последњи уз богатство минерала и витамина садрже и природне антибиотике фитонциде.
Кад смо већ код антибиотика и лечења, вреди напоменути да проклијала зрна јачају имунитет, подстичу избацивање токсина, смањују могућност упала и прехлада организма, успоравају процесе старења, регулишу метаболизам, а поједина поседују и антиканцерогено дејство. Проклијале семенке лана и бундеве знано су средство против паразита, клице махунарки богате су протеинима, неопходним за изградњу мишића, а оне луцерке и амаранта јачају крвне судове. Биљне клице, генерално, за који год „укус“ да се одлуче, било би добро да употребљавају деца и старије особе, као и труднице и болесни, а одлична су подршка свима који воде активан живот.
Препоручујемо
ЂОКОВИЋ ОТКРИО: Отровали су ме у Аустралији, имао сам висок ниво тешких метала у крви
НАЈБОЉИ српски тенисер Новак Ђоковић открио је да је пре три године када је депортован из Аустралије отрован храном у имиграционом хотелу, где је био смештен.
09. 01. 2025. у 21:40
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)
РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).
09. 01. 2025. у 20:45
"ЈА САМ ТЕ ПЛАТИО, МОРАШ ДА ПЕВАШ!" Коњевић доживео инцидент на ромском весељу
ПЕВАЧ Шериф Коњевић имао је инцидент о којем се нашироко писало, када је на једној ромској свадби наводно дошло до непријатне ситуације у којој су он и његова колегиница Надица Адемов нападнути.
12. 01. 2025. у 10:49
Коментари (0)