УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: Превише слано штети и желуцу, знате ли колико је довољно?

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

13. 09. 2024. у 06:15

НУТРИЦИОНИСТИ из Центра за јавно здравље на Универзитету у Бечу открили су да људи из Уједињеног Краљевства који често додају со у своје оброке имају 41 одсто већу вероватноћу да оболе од рака желуца у поређењу с онима који штедљиво соле јело.

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: Превише слано штети и желуцу, знате ли колико је довољно?

Фото Shutterstock

Претходна истраживања у Кини, Јапану и Кореји такође су истакла да постоји веза између слане хране и рака желуца, али ово је једно од првих истраживања које показује ову везу код западњака.

Истраживања су додала да вишак соли може оштетити омотач желуца, узрокујући оштећење ткива и потенцијално канцерогене мутације.

За многе људе количина соли коју би требало да уносе може бити изненађење. Америчка Агенција за храну и лекове препоручује да не уносите више од 2.300 мг натријума дневно - што је отприлике једна чајна кашичица кухињске соли.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

МОНСТРУОЗНО! Овај хоће да влада Србијом! Жене му криве кад их неко силује или пребије!