ОПРЕЗ КОД БОЛЕСТИ ЦРЕВА: Обратите пажњу шта једете - Пржено је апсолутно забрањено
ЗАПАЉЕНСКЕ болести црева - Кронова болест, улцерозни и недетерминисан колитис, аутоимуна су обољења која се лече применом одговарајућих медикамената, а подједнако битан део терапије је и начин исхране.

Фото Shutterstock
Од ових болести најчешће пате млади од 18. до 35. године. У Србији има око 3.000 пацијената са овом дијагнозом, међутим, из године у годину њихов број расте, иако узрок није познат.
Стручњаци за исхрану, као и гастроентеролози који се баве овим болестима, кажу да би исхрана ових пацијената требало би да буде индивидуална, јер некима поједине намирнице одговарају, док другима изазивају нелагодност.
Оно што је битно, како истичу, јесте да оболели не избаци много намирница из исхране, што може да проузрокује потхрањеност која слаби имунитет и повећава склоност инфекцијама. Због тога је савет лекара неопходан када се саставља индивидуални јеловник. А, у акутној фази болести неопходно да се повећа количина калорија као и беланчевина, јер пацијенти из страха често једу мало хране или готово да не једу.
Ово су правила исхране која одговарају онима који пате од запаљенских болести црева:

Фото Shutterstock
ШТА СЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ
Оболели од запаљенских болести црева могу да једу све врсте супа и чорби од посних меса (пилетина, јунетина, телетина) као и крем-чорбе од поврћа и меса, као и потаже од пасираног поврћа. У супе може да се дода ситна тестенина, а у чорбе пиринач или гриз. Повремено се препоручују теста од кромпира, пиринчана и кукурузна тестенина и макарони од хељде. Када је реч о поврћу најбоље је да се испасира или да се направи пире од једне или више врста. Требало би да се једе кувана или динстана шаргарепа, кромпир у свим облицима, спанаћ, блитва, цвет карфиола, цвекла, добро сазрео и ољуштен парадајз, тиквице, пасирани грашак, ситно исецкана зелена салата.

Фото Shutterstock
Од меса младо јунеће, пилеће и риба (туна, скуша, лосос, ослић) може да се кува, динста или пече. Јаја би требало да се једу меко кувана (до два недељно), а од млечних производа обрани јогурт, посебно пробиотски, кисело млеко, кефир, посни млад сир, пробиотски сиреви и сиреви типа "зденка". С времена на време се препоручује тост, хлеб "од јуче" или двопек, а од слаткиша пудинг скуван на обраном млеку, мало меда или мармеладе, бисквити, колачи од пиринча и корн флекса и кекс "пти бер". Општи савет за ове пацијенте је да што боље сажваћу храну.
ВОЋЕ
ВОЋЕ би увек требало јести ољуштено и то најбоље припремљено као компот или као процеђен сок. На трпези могу да се нађу и рендане јабуке, добро сазреле банане или печена бундева. Повремено могу да се једу лешници и бадеми.

Фото Shutterstock
ШТА ЈЕ ЗАБРАЊЕНО
Оболели од запаљенских болести црева би требало да избегавају пржење како меса, рибе, тако и поврћа. Веома је битно и да се са рибе и пилетине одстрањује кожицу, и да се никада не преједају, већ да имају чешће, али мање оброке. Ако постоји интолеранција на лактозу млеко би требало потпуно да се избаци из исхране. Газирани сокови и заслађени воћни сокови су такође забрањени, као и масно (свињско и овчије), конзервисано, димљено и сушено месо, сувомеснати производи, конзервисана, пржена и масна речна риба (сом и товљени шаран). Не би требало јести ни масне, супе "из кесице" и од "коцке", као и чорбе, варива са купусом и карфиолом.

Foto: Shutterstock
Забрањени су свеж и кисео купус, грашак, сочиво, келераба, празилук, прокељ и паприка јер сирово и неољуштено поврће отежава тегобе. Од слаткиша би требало да се избегавају торте, колачи, какао, чоколада, а од зачина бибер, алева паприка, цимет и сенф с обзиром на то могу да надраже дебело црево. Алкохол, кафа и јаки чајеви (индијски и руски) нису дозвољени. Неопходно је, такође, да се избегавају сирово воће и поврће, а посебно богато целулозом, као и пасуљ, ораси, кокице, семенке, суво грожђе, мекиње и производи од целог зрна.
СУПЛЕМЕНТАЦИЈА
КЛИНИЧКА истраживања су показала да суплементација омега 3 масним киселинама може да смањи запаљенску реакцију. У случају честих проливастих столица, течност би требало да се надокнади незаслађеним воћним или биљним чајевима, негазираним минералним водама и супама од пиринча, паленте, кромпира и шаргарепе. С обзиром на то да оболели од ових болести најчешће имају мањак гвожђа и фолне киселине важно је да лекар одреди дозу суплемената као допуну исхране. Када је реч о витаминским или суплементима осталих минерала коришћење зависи од клиничког стања, лабораторијских резултата као и избора намирница у исхрани.
АКУТНА ФАЗА
У акутној фази болести, односно током погоршања симптома, када се појаве грчеви и дијареја, оболели би требало да пију само чајеве (камилица, матичњак, купинов и дуњин лист, боровница) и да једу на води раскуван пиринач без масноће и млека, супе од овса и јечма као и двопек. Када се стање побољша, јеловник се допуњује пасираним кромпиром, младим пробиотским сиром, немасним јогуртом, киселим млеком, раскуваном телетином или куваним младим белим пилећим месом, док се постепено у исхрану уводи и искључиво термички обрађено воће (компот, пире или печено). Како напредује опоравак, у исхрани могу да се користе и рендане јабуке, сазреле банане, свеже цеђени воћни сокови, али не на празан стомак.

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)