УТИЧЕ НА МЕТАБОЛИЗАМ, ПОПРАВЉА РАСПОЛОЖЕЊЕ: Спремите неки од ових доручака и са више енергије изгурајте дан (ЈЕЛОВНИК)
СМАЊЕНА концентрација, раздражљивост, умор и лошије расположење могу да се јаве као последица прескакања најважнијег оброка у дану - доручка.

Фото Shutterstock
Јер, након целоноћног поста, тело је исцрпело залихе енергије, па му је потребан квалитетан оброк како би правилно започело дан. Осим тога, они који редовно доручкују имају стабилнији ниво шећера у крви, ређе осећају потребу за нездравим грицкалицама и имају мањи ризик од гојазности.
Први оброк у дану утиче и на метаболизам - помаже му да се покрене и правилно функционише током дана. Прескакање доручка успорава метаболизам и повећава вероватноћу да током дана унесемо више калорија него што је потребно, тврде поједини стручњаци.

Foto: Shutterstock
Када је о избору намирница за доручак реч, идеално је да доручак буде богат влакнима, сложеним угљеним хидратима, протеинима и здравим мастима. Овас, интегрални хлеб, јаја, млечни производи, орашасти плодови, воће и поврће су одличан избор. Треба избегавати рафинисане шећере и прерађену храну, јер дају краткотрајан осећај ситости и ремете нивое енергије.
Препоручује се да намирнице за доручак потичу из сопственог поднебља. Храна која је произведена у локалним условима најчешће је нутритивно погоднија за људе из тог региона. На пример, у нашим крајевима то могу бити домаћи сиреви, јаја са сеоског имања, мед, орашасти плодови, бобичасто воће и сезонско поврће. Таква храна се лакше вари, садржи мање адитива и обично је свежија.
Локална исхрана подржава и здрав микробиом црева, јер је често богата влакнима и корисним бактеријама. Такође, сезонски и локални производи су бољи за животну средину и локалну економију. Кад једемо оно што природа нуди у нашем окружењу, хранимо се у складу с ритмом природе.
Ево како би могао да изгледа доручак за радну недељу:

Foto: Shutterstock
ПОНЕДЕЉАК
Домаћи доручак са јајима и поврћем. Богато протеинима, здравим мастима и влакнима и пружа дуг осећај ситости.
- Јаја (2 ком.) - 120 г
- Млади сир (пуномасни, домаћи) - 60 г
- Хлеб од целог зрна - 60 г (2 кришке)
- Краставац и парадајз - 150 г
- Маслиново уље (за салату) - 1 кашичица (5 г)

Фото Shutterstock
УТОРАК
Проја са јогуртом и воћем. Комбинација локалних житарица и ферментисаних млечних производа са влакнима из воћа. Фото Shutterstock
- Домаћа проја (без много уља) - 100 г
- Јогурт 2,8% мм - 200 мл
- Јабука - 150 г
- Орах (цео) - 10 г (2-3 половине)
СРЕДА
Овсена каша са семенкама и воћем. Лагана и богата влакнима, одлична за здравље црева и стабилан шећер у крви.
- Млеко или биљни напитак (незаслађен) - 150 мл
- Сезонско воће (нпр. боровнице или крушка) - 100 г
- Ланене/семенке бундеве - 10 г
- Мед - 1 кашичица (5 г)

Фото: Shutterstock
ЧЕТВРТАК
Интегрални хлеб са младим сиром и паприком. Локални и једноставан оброк који нуди добар баланс макронутријената. Фото Shutterstock
- Хлеб од ражи или хељде - 60 г
- Млади крављи сир - 70 г
- Паприка или ротквице - 100 г
- Маслиново уље (на поврће) - 1 кашичица (5 г)
- Кувано јаје (1 ком) - 60 г
ПЕТАК
Домаћи грчки тип доручка. Инспирација из Медитерана, али са домаћим намирницама - идеално за крај радне недеље.
- Кувано јаје - 1 ком (60 г)
- Маслине - 15 г
- Фета сир или сличан слани сир - 50 г
- Домаћи хлеб или пита са интегралним брашном - 60 г
- Парадајз и краставац - 150 г
- Маслиново уље - 1 кашичица (5 г)

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)