ДА ЛИ ВОЛИТЕ ДА ПИЈЕТЕ ВЕОМА ТОПЛЕ НАПИТКЕ? Ево зашто би требало да промените ту навику
У МОДЕРНОМ и ужурбаном свету, топли напитак, онако „с ногу“, је нормална ствар за многе. Међутим, превише топли напици могу вас дугорочно изложити озбиљним ризицима.

Foto: Shutterstock
За многе људе, испијање топлог напитка попут чаја или кафе је свакодневно задовољство. Међутим, Винсент Хо, ванредни професор и клинички гастроентеролог на Универзитету Западног Сиднеја у Аустралији, објашњава да је температура напитка, а не сам напитак, оно што можда крије здравствене ризике. Његова анализа за часопис „The Conversation“ истражује како испијање веома топлих напитака може повећати вероватноћу развоја рака, посебно рака једњака.
Хо објашњава да је 2016. године Међународна агенција за истраживање рака (IARC) класификовала напитке конзумиране изнад 65°C као вероватно канцерогене за људе. Ова класификација их ставља у исту категорију ризика као дим из пећи на дрва у затвореном простору и висок унос црвеног меса. Према Хоовим речима, IARC је утврдио да је кључна температура, а не врста напитка.
Хо указује на јужноамеричке студије које повезују конзумирање мате чаја, често пијеног на 70°C, са вишим стопама рака једњака. Слични обрасци су забележени на Блиском истоку, у Африци и Азији.
Западне земље дуго нису имале довољно истраживања, али Хо указује на велику нову британску студију спроведену на скоро пола милиона одраслих. Студија је открила да су људи који су пили осам или више шољица веома врућег чаја или кафе дневно имали скоро шест пута већу вероватноћу да развију рак једњака од оних који нису пили вруће напитке.
ЗАШТО ТОПЛОТА ОШТЕЋУЈЕ ЈЕДЊАК?
Хо напомиње да веома врући напици могу оштетити слузокожу једњака, а хронична оштећења током година могу подстаћи рак. Студије на животињама подржавају овај закључак, јер су мишеви којима је дата вода температуре 70°C брже развили преканцерозне промене од оних којима је дата хладнија вода. Додаје да поновљена оштећења од топлоте могу ослабити природне баријере тела против рефлукса киселине, што додатно повећава ризик.
КОРИСТАН САВЕТ
Аустралијски стручњак упозорава да се пића за понети понекад служе на температури од око 90°C, што је знатно изнад безбедних граница. Истраживање које он наводи показало је да је 57,8°C оптимална равнотежа између укуса и безбедности. Технике хлађења, као што су мешање, дување, скидање поклопца или додавање воде или млека, такође могу помоћи у смањењу негативног утицаја.
Његов савет је, на крају крајева, једноставан. Успорите, не журите и уживајте, каже он.
(sputnikportal.rs)
БОНУС ВИДЕО - Хеликоптери Ка-32 и Супер пума у акцији гашења пожара у Каменој гори
Препоручујемо

СРЦЕ ВАМ УБРЗАНО РАДИ ПОСЛЕ КАФЕ? Урадите ово да бисте га умирили
22. 08. 2025. у 00:00

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: “Изронио” древни град стар преко 2000 година (ВИДЕО)
22. 08. 2025. у 00:11

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

КРВАВИ ПИР 2001: Зашто је Непалски принц побио целу краљевску породицу?
НИСУ МУ дали да ожени жену коју је волео, а онда је почело да се шушка да ће му одузети и право на престо.
12. 09. 2025. у 13:24
Коментари (0)