СРПСКИ КУВАРИ И КОНОБАРИ САД СВУДА НА ЦЕНИ: Проблем у угоститељству због сезонског одлива радне снаге све је дубљи, решење ни на видику

Г. В.

13. 05. 2024. у 12:10

ГОДИНЕ после пандемије вируса корона донеле су Србији веома тешку ситуацију са радном снагом у области угоститељства. Од маја почиње одлив конобара и кувара у приморске земље, махом у Хрватску, који за дупло већи новац раде током летње сезоне. Некима газде нуде и минималац у каснијим месецима, како би се вежбали за наредну годину. И док квалитетни радници одлазе, овде се усељава оправдани страх да ћемо остати без квалификованог кадра, што ће се одразити и на задовољство гостију услугом.

СРПСКИ КУВАРИ И КОНОБАРИ САД СВУДА НА ЦЕНИ: Проблем у угоститељству због сезонског одлива радне снаге све је дубљи, решење ни на видику

Асоцијација молекуларне гастрономије Србије

Недостатак радне снаге постао је хроничан, оцењује директор Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде (ХОРЕС) Георги Генов.

- Мало је боља ситуација била до априла, међутим, већ сада се примећује одлив - каже Генов. - Аустрија је олакшала добијање визе за људе из Србије, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, тако да ће тамо бити више радника него икада. Хрватско приморје и даље је доминантно за сезонце, али нам раднике преузимају и Црна Гора, Словенија и Немачка.

Незванични подаци којима располаже Генов је да ван Србије, током сезоне, собарице могу зарадити до 1.200 евра месечно, конобари до 1.500 евра, а кувари до 3.000 евра. С друге стране, званични подаци Републичког завода за статистику, показују да је просечна јануарска зарада у делатности смештаја била 75.301 динар, док је у делатности припремања хране и пића 55.336 динара.

Тешко је било и пре у угоститељству, али последњих две, три године проблем се продубио. Толико, да српски хотелијери и ресторатери покушавају да реше муку увозом радне снаге. Они који нама долазе у помоћ нису бројни, нити су довољно квалификовани у односу на професионалце који су у другим земљама потражили зараду. Према речима Генова, веће плате главни су мотив за привремени одлазак.

- Надлежни ништа још не чине како би се радници стимулисали да прескоче земље региона у ударним месецима. Има неколико тачака на којима треба радити. Власници хотела и ресторана треба да подигну плате, али онда треба смањити доприносе у угоститељству за новозапослене. Имамо велику стопу ПДВ у односу на земље Европске уније, што је такође велики проблем. По угледу на Хрватску, треба регулисати напојнице при плаћању картицама. Али поврх свега, морају се ова занимања промовисати и прилагођавати програме образовања. Нажалост, друга решења не видим - искрен је наш саговорник.

(Не)услови

ПРЕМА речима Уроша Г., а према причама својих колега, локали који нуде посао сезонским радницима не могу се похвалити добрим условима. Они који постигну да раде у добрим објектима, иза себе имају богату биографију и познате угоститељске објекте на основу којих могу да се погоде за плату.

Да би отишли пут дупло веће зараде, они конобари и кувари који су у Србији у сталном радном односу, довијају се на различите начине. Тако велики број њих спаја годишње одморе и отвара боловања, да би неколико месеци провели на мору. А сунце не виде. Према речима Уроша Г., успешног кувара у једном од реномираних ресторана у главном граду, теза да "сезонање" доноси више новца је заблуда, јер то захтева више рада.

- Да се у Београду толико ради, и да су кувари плаћени за то колико раде, узели би више новца. Живели би у свом дому, спавали у свом кревету. Да се договоре са газдама да раде две смене, сигурно би зарадили исто. Способан кувар овде у сезони, може да наплати једну смену од осам сати и до 1.200 евра. Сезонци одлазе за 1.500. У мојим очима то се не исплати - каже Урош Г.

Преко зиме минималац

БЕОГРАЂАНИН Милош М. овог лета радиће у Хрватској као шанкер. Обећана му је фиксна плата од 1.500 евра, смештај и један до два оброка дневно у зависности од смене. Није планирао да иде ван земље, али му је понуда била примамљива, посебно што постоји могућност да и ван сезоне буде запослен уз минималац од 500 евра.

- Увек рачунамо на бакшиш, али и плата је више него добра - прича нам Милош. - Прошле године је сезона у Хрватској била лоша, па није било нешто посла, али ни бакшиша. Мој пријатељ је тамо већ запослен, ради лети, а зими прима минималац. Ван сезоне је овде и додатно ради. Тако Хрвати покушавају да задрже најбољи кадар и највредније људе и за наредне сезоне.

Нажалост, пракса је показала да је сезонским радницима једино важан финансијски мотив. Ништа их не везује за "кућу" у којој раде, храну треба избацити што пре не би ли се уштинуло време за предах између поруџбина, и не води се рачуна о квалитету, већ је императив квантитет. Према речима овог кувара, понуда да остану и ван сезоне нуди се само шефовима.

- Сваки одлазак на сезонски рад је корак уназад у грађењу каријере овде - истиче Урош - Нема стабилности у остваривању контаката или условно речено, грађења имена. Озбиљни шефови кухиња не воле сезонске раднике, јер они већ у априлу размишљају хоће ли им запослени отићи. Због свега овога никада ми није била опција да одем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПУТИН ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ДЕТАЉЕ О ОРЕШНИКУ Бојева глава издржава температуру као на Сунцу

ПУТИН ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ДЕТАЉЕ О "ОРЕШНИКУ" Бојева глава издржава температуру као на Сунцу

РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да бојеве главе хиперсоничног система "орешник" могу да издрже екстремне температуре, упоредиве са температуром на површини Сунца.

21. 02. 2025. у 14:16

НОВИНАРИМА РЕКЛА САМО ОВУ РЕЧЕНИЦУ: Бивша градоначелница Ниша са лисицама на рукама спроведена у зграду УКП-а у Нишу (ФОТО/ВИДЕО)

НОВИНАРИМА РЕКЛА САМО ОВУ РЕЧЕНИЦУ: Бивша градоначелница Ниша са лисицама на рукама спроведена у зграду УКП-а у Нишу (ФОТО/ВИДЕО)

БИВША градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, која је данас приведена у великој акцији полиције против корупције, са лисицама на рукама доведeна је у зграду Управе криминалистичке полиције у Нишу.

21. 02. 2025. у 13:38

ТАСТ ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ ВЕЉКУ Шта је поручио зету: То у Београду није могао видети

ТАСТ ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ ВЕЉКУ Шта је поручио зету: "То у Београду није могао видети"

БОГДАН Родић, отац Богдане Ражнатовић, једном приликом говорио је о најмлађој ћерки која је данас удата за Вељка Ражнатовића. Богдан је тада навео да је одмах на почетку везе скренуо пажњу Вељку пажњу на то каква је његова Богдана.

22. 02. 2025. у 12:26

Коментари (0)

РАСПАРЧАВАЊЕ ХРВАТСКЕ: Шешељ о подели Балкана после преговора Руса и Амера (ВИДЕО)