ЗИМНИЦУ ВАЉА СТАВИТИ РАНИЈЕ: Високе температуре овог лета су у великој мери пореметиле стање на тржишту паприке (ФОТО)

Игор Митић
Игор Митић

19. 08. 2024. у 10:08

ДУГИ периоди са високим дневним температурама утицали су на раније сазревање паприке, па уколико купци буду чекали уобичајено време за стављање зимнице, другу половину септембра или почетак октобра, питање је да ли ће је наћи и по којој цени.

ЗИМНИЦУ  ВАЉА СТАВИТИ РАНИЈЕ: Високе температуре овог лета су у великој мери пореметиле стање на тржишту паприке (ФОТО)

фото: И.Митић

Паприка за ајвар се на југу земље, где се и производи у највећим количинама, тренутно продаје за 120 динара по килограму, што је једнако велепродајној цени коју је, у ово време, имала и прошле године. Међутим, произвођачи указују на то да је топло време утицало и на мање приносе као и на квалитет рода.

- На тренутну цену не можемо да се жалимо, али је стање на терену генерално лоше. Има много паприке која је уништена од сунца. Високе температуре су довеле до ранијег сазревања и тотално пореметиле стање на тржишту. У време када се буде највише тражила неће је бити довољно. То би могло да доведе и до раста цена, али је сигурно да оне неће бити мање у односу на ове по којој смо почели сезону - истиче Ђорђе Мицић, из лесковачке Земљорадничке задруге "Зелена звезда" која, у селу Винарце, има и сопствену производњу поврћа.

фото: И.Митић

Ђорђе саветује грађанима да ове године о зимници почну да размишљају раније у односу на дугогодишњу праксу. Предвиђа да је у октобру, када се највише продаје на београдским пијацама, неће бити. Цене зелене и жуте паприке у велепродаји крећу се око 100 динара за килограм, док се бабура тренутно продаје за 10, па и 20 динара више.

Упркос дуготрајном тропском таласу, засади паприка Бобана Илића из Доњег Крајинца су тренутно доброг квалитета, али нам и он указује на то да су приноси мањи.

- Рана је година. Зато је и тешко да се процени како ће се ствари на тржишту одвијати убудуће. Тргујемо само на велико и радимо за познате купце, па са продајом нема проблема - казао нам је Илић који на 2,5 хектара, у заштићеним условима, производи зелену, односно жуту паприку, бабуру, као и црвену паприку за ајвар.

Велике врућине су повртарима значајно увећале и трошкове производње услед чешћег и обилнијег заливања. Јован Стојановић из Кумарева нам прича и то да "ратује" са најездом смрдибуба које му уништавају род.

- Не памтим да сам имао тежу и захтевнију сезону. Поред врућине, проблеме нам праве и смрдибубе којих не могу да се решим прскањем, јер ћу уништити и предаторе, а њима штитим паприку од болести. Због брзог сазревања мора да се бере кратак плод на који људи нису навикли. Траже дужу и белу паприку, а по овој врућини она баш таква не може да се одржи. Ако се не обере на време паприка "туршијарка" почиње да црвени. Пада јој цена, а роба друге класе се продаје за тек 35 до 40 динара по килограму - закључује Јован, који на око два хектара под пластеницима има породичну производњу овог поврћа.

"Обраћемо бостан"

АКО у време највеће тражње произвођачи не буду могли да одговоре захтевима тржишта, без обзира на то што оно у таквој ситуацији доноси и логичан раст цена, и једни и други ће ово лето памтити по томе што су, како се у народу то каже, "обрали бостан".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Са којим народом Срби деле највише генетског материјала - можда ћете се изненадити!

Са којим народом Срби деле највише генетског материјала - можда ћете се изненадити!

ЧУВЕНИ мит "ми смо црни јер смо 500 година били под Турцима", заправо нема везе са истином. Српски и Турски гени су веома различити, а највише сличности имамо са Македонцима (93%).

17. 08. 2024. у 21:29

Коментари (0)

ФИЛИПО: Морамо да напустимо НАТО