САЛМОНЕЛА И ТОПЛОТНИ ТАЛАС: Како да избегнемо ову бактерију, која је најчешћи узрок тровања храном

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

15. 08. 2024. у 00:47

ТРЕНУТНО високе температуре представљају озбиљну претњу по здравље, те је неопходно да се склонимо са сунца, избегавамо физички напор, али и да се расхладимо.

САЛМОНЕЛА И ТОПЛОТНИ ТАЛАС: Како да избегнемо ову бактерију, која је најчешћи узрок тровања храном

Фото: Профимедиа

Препоручује се да пијемо доста течности и да једемо лаганију храну. У припреми јела посебно треба да будемо опрезни, јер из недовољно обрађених намирница "вреба" салмонела - бактерија која је најчешћи узрок тровања храном и посебно је "активна" када су велике врућине.

Салмонели погодују високе летње темературе, те у припреми и обради хране морамо да будемо обазривији него иначе. Развија се у пресном месу, живинском најчешће, јајима, млеку, млечним производима, риби, морским плодовима. Посебно треба обратити пажњу како се месо или друге намирнице перу пре термичке обраде, јер вода може доспети на све околне предмете, као и на воће и поврће, и тако се можемо заразити. Препоручује се да се за чишћење кухињских површина користе папирни убрус, пре него сунђери или крпе.

Такође, треба чувати одвојено свеже месо, морске плодове од осталих намирница. Након контакта са сировим месом, одмах опрати руке, кухињске радне површине, прибор, тањире, чиније.

ЈАКО ЈЕ БИТНА ХИГИЈЕНА И АДЕКВАТНА ТЕРМИЧКА ОБРАДА

Салмонела не може да се препозна по мирусу или промени боје намирнице и собна темературу је веома погодна за њено ширење. Оно што је уништава јесте термичка обрада - дакле намирнице поред темељне припреме треба да се адекватно скувају, испрже или испеку. Другим речима, температура од 55 степени је убија за 30 минута, пише на сајту Болнице Панчево.

ПОСЕБНО ОБРАТИТИ ПАЖЊУ НА ЈАЈА

Сирова јаја могу бити непрепознатљива у неким намирницама као што су домаћи холандски сос, домаћи преливи за салату, тирамису, домаћи сладолед, домаћи мајонез, тесто за колачиће, разне глазуре. На ове прилоге и јела треба пити посебно опрезан и избегавати их када су овако високе темературе.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ СИМПТОМЕ

Доктори напомињу да уколико смо се заразили, обично ће се симптоми развити од 8 до 72 сата. Прате је дијареја, мучнина, повраћање, грозница, темература, главобоља, грчеви.

КАКО СЕ ЛЕЧИ

Утврђује се анализом столице, а најчешћи облик салмонелозе пролази кроз неколико дана и битно је надокнадити изгубљену течност и електролите. Неопходно је прилагодити исхрану и тада пити чај од нане, камилице, минералну воду, јести слану супу, посно месо, запечен кромпир. Теже заразе ове бактерије захтевају хоспитализацију.

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ ТОП ГАН: Пилоти руске северне флоте изводе вежбе изнад Баренцовог мора

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИЈА ЖЕСТОКО НАПАДНУТА ТОКОМ НОЋИ: Експлозије код базе где полећу мигови са моћним кинжалима (ВИДЕО)

РУСИЈА ЖЕСТОКО НАПАДНУТА ТОКОМ НОЋИ: Експлозије код базе где полећу мигови са моћним "кинжалима" (ВИДЕО)

ВОРОЊЕШКУ и Курску област у Русији синоћ су напале беспилотне летелице и ракете, а јутрос је уследио напад и на Нижњеновгородску област, преноси Украјинска правда.

14. 08. 2024. у 08:35

Коментари (0)

ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Ево шта су ташта и таст урадили када је Душан Мандић донео треће олимпијско злато у ватерполу (ВИДЕО)