ОТРОВАЛИ СТЕ СЕ ХРАНОМ? Велике су шансе да је крива једна од ове четири бактерије

В.Н.

10. 06. 2025. у 17:29

КАКО температуре расту, расте и ризик од тровања храном - и то посебно када је реч о лако кварљивим намирницама које се често конзумирају током топлијих месеци, као што су сендивчи, воће... Чак и уз опрез, свако може налетети на покварен оброк, тако да је добро да знамо које четири бактерије су најчешћи и најопаснији узроци тровања.

ОТРОВАЛИ СТЕ СЕ ХРАНОМ? Велике су шансе да је крива једна од ове четири бактерије

Фото: Профимедиа

Важно је знати да је превенција најбоља заштита, што подразумева темељно прање руку и радних површина пре припремања хране, правилну термичку обраду намирница и избацивање хране која је дуже од два сата стајала на собној температури - посебно у летњим месецима, када су храна и влага идеалан терен за развој патогена.

Већина случајева тровања храном подразумевају лакше симптоме који не захтевају лекарску помоћ, када се организам сам избори с инфекцијом уз обилну хидратацију и неколико дана одмора. Ипак, неки облици тровања храном могу бити озбиљнији и захтевати медицинску помоћ, нарочито код осетљивијих особа као што су деца, старији и хронични болесници. Ова четири микроба се издвајају као најчешћи и најозбиљнији кривци:

Листерија

Ова бактерија је водећи узрок смрти од болести које се преносе храном у многим државама. Може се наћи у природи, али и у влажним индустријским окружењима, попут одвода у фабричким објектима. Листерија може да покрене озбиљне компликације, укључујући менингитис.

Фото shutterstock

Најугроженији су труднице, деца, старији од 65 година и особе са ослабљеним имунитетом. Инфекција се најчешће доводи у везу са непастеризованим млеком, виршлама, сувим месним производима, димљеним плодовима мора и салатама.

Симптоми се јављају у року од неколико сати до дана након уноса контаминиране хране и укључују грозницу, мучнину, укочен врат и јака главобоље. Не преноси директно с особе на особу, замрзавање је не убија, али дезинфекција разређеним избељивачем на површинама и термичка обрада хране уништава бактерију.

Норовирус

Познат као један од најзаразнијих узрочника гастроинтестиналних обољења, овај вирус изазива наглу и интензивну дијареју и повраћање. Његова опасност лежи у томе што се веома лако шири - чак и путем ваздуха у затвореним просторима, због аеросолизације приликом повраћања.

Фото АП

Преноси се директним контактом, преко контаминиране хране, воде или фекалија. Најчешће се шири у затвореним местима као што су школе, бродови, авиони и домови за старе. Симптоми се јављају у року од 12 до 48 сати и укључују мучнину, грозницу и стомачне грчеве. Оно што додатно отежава контролу је чињеница да вирус може преживети у окружењу недељама након што симптоми нестану, а заражена особа може наставити да га шири.

Салмонела и кампилобактер

Ове бактерије су чести узрочници тровања храном и обично су повезане са недовољно куваном храном, али и контактом са зараженим животињама или контаминираним поврћем. Салмонела и кампилобактер улазе у људски организам преко стоке, живине, али и поврћа које је дошло у додир са загађеном земљом, стајњаком или водом.

Фото: Unsplash

Симптоми могу почети шест сати након инфекције, а укључују дијареју, грозницу и у неким случајевима крваву столицу. Код здравих особа обично пролази уз унос течности, али код неких може доћи до ширења инфекције у крв, што захтева антибиотску терапију. 

Ешерихија коли

Ова бактерија има и добру и лошу страну. У нормалним условима, присутна је у цревима и помаже варење, али када инвазивни сојеви уђу у организам преко загађене хране, воде или контакта са зараженим животињама, последице могу бити озбиљне.

Фото Shutterstock

Инкубација траје од три до четири дана, након чега се јављају јаки стомачни болови, дијареја и губитак апетита. Одређени сојеви могу изазвати упалу плућа, инфекције мокраћних путева, сепсу, па чак и отказивање бубрега.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО - Како пронаћи пут ка здравом животу уз лифестyле медицину

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.

05. 06. 2025. у 17:05

Коментари (0)

ЛУДИЛО: Ови навијачи су шокирани како су у Албанији МЛАКО дочекали Србе?!