КИСЕЛИ КУПУС НИЈЕ ЗА СВАКОГА: Руски натуролог открива коме се не препоручује
ИАКО ова намирница пружа бројне бенефите, не треба заборавити да њена нутритивна вредност долази у “пакету” са ризицима.

Фото: Јутјуб принтскрин
Кисели купус вековима је био незаобилазна намирница на нашим трпезама, нарочито у зимским месецима. Богат је витамином Ц, влакнима и пробиотицима који благотворно делују на црева и имунитет. Ипак, иако га многи с правом сматрају “природним леком”, стручњаци упозоравају да претерана конзумација може да носи озбиљне здравствене ризике, посебно када је реч о високом садржају соли. На то подсећа и руски натуролог Георгиј Назаров, истичући да је важно да уживање у овом традиционалном специјалитету буде умерено и свесно.
Со – савезник укуса, непријатељ здравља
Процес кисељења купуса не може да се замисли без соли. Управо она чува купус од кварења, даје му карактеристичан укус и омогућава ферментацију. Међутим, у исто време представља и највећи проблем за здравље. Превелика количина соли унета кроз кисели купус може да повиси крвни притисак, оптерети срце и бубреге, те изазове задржавање вишка течности у организму. За особе које већ имају хипертензију или хроничне бубрежне тегобе, то може бити посебно опасно.
Неравнотежа електролита и проблеми са мишићима
Со не утиче само на притисак и бубреге – она мења и баланс електролита у телу. Превише натријума ремети природну равнотежу са калијумом, што се може манифестовати кроз непријатне симптоме: грчеве у мишићима, нарочито око врата и кичме, осећај немира или “мравињања” у рукама и ногама. Ове тегобе многи људи не повезују одмах са исхраном, али управо претерана конзумација сланих намирница, међу којима је и кисели купус, може бити окидач.
Дугорочне последице – више од тренутног ризика
Све је више истраживања која повезују висок унос соли са повећаним ризиком од озбиљних болести, па чак и одређених врста рака желуца. Важно је знати да чак ни темељно прање киселог купуса не уклања довољно соли да би он био потпуно безопасан за особе осетљивог здравља. Другим речима, иако ова намирница пружа бројне бенефите, не треба заборавити да њена нутритивна вредност долази у “пакету” са ризицима.
Како уживати у киселом купусу без гриже савести
Кисели купус не мора да се избаци из исхране – потребно је само бити обазрив. Ако га често једете, покушајте да смањите унос соли кроз друге намирнице тог дана. Бирајте неслане или мање слане оброке, пијте довољно воде и пратите сигнале које вам тело шаље. Отоци, повишен притисак, убрзан рад срца или учестали грчеви знак су да треба да обратите пажњу. Посебно се препоручује да особе са кардиоваскуларним болестима и проблемима са бубрезима разговарају са лекаром о томе колико често и у којој количини смеју да конзумирају ову зимницу.
(Она)
БОНУС ВИДЕО: ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта

"ТО ЛИЦЕ, ТЕ УСНЕ..." Трамп поново изазвао пажњу коментаром о својој портпаролки Каролин Левит (28)
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп поново је доспео у жижу јавности због необичног коментара о изгледу портпаролке Беле куће Каролин Левит.
14. 10. 2025. у 14:48

"ПЉЕСКАЛА РУКАМА И СЛАВИЛА УБИСТВО" Лавров: Сви се сећамо како је смрт Гадафија одушевила Хилари Клинтон
РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да памти како је бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон пљескала рукама и славила убиство либијског лидера Моамера Гадафија 2011. године и алудирао да бивши сиријски председник Башар ел Асад тренутно живи у Москви, јер су њему и његовој породици прећени сличним физичким уништењем у Сирији.
14. 10. 2025. у 13:06

ГОВОРИО САМ "НЕМОЈ", НИЈЕ МЕ ПОСЛУШАО: Хасан продао кућу, син му се коцкао - "То су златни гени"
“Немој то сине, тата је прошао све”
22. 10. 2025. у 10:27
Коментари (0)