ОБИЧАЈ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Бареница са сувим месом за српску Нову годину (ФОТО)
Бареница са сувим месом је традиционални специјалитет са Косова и Метохије. Иако је рецепт врло једноставан, свака домаћица има нешто од своје маме или баке што њену бареницу која се традиционално доручкује првог дана српске Нове године чини посебном.

Фото: Весна Лазић
Домаћица из овог краја Весна Лазић, иако више не живи на Косову и Метохији, каже да не одустаје од ове традиције и да врло често 14. јануара бареница буде уместо доручка ручак јер тада се породица окупи за трпезом.
Фото: Весна Лазић
У неким домаћинствима ставља се и по један новчић за сву децу у породици, док у другим важи веровање да је довољан један и да ће ко га нађе имати срећу наредне године.
Један од рецепата за косовску бареницу каже да је потребно да се у посуду стави 2 децилитра топле воде, издроби коцка квасца, дода кашичица шећера и две кашике брашна, те се стави на топло место да тесто надође.
Кад квасац надође додају се 2 јајета, 2 кашике уља и једна кашичица соли, брашно додавати постепено, мешати варјачом. Плех премазати уљем, сипати смесу и оставити да остоји 10 минута. Након тога пећи 30 минута на 250 степени.
При крају додати суво месо и оставити још неких пет минута у врућој рерни. Када се бареница извади из рерне виљушком се издроби на ситне делове и служи топла.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ТРАМП СПУСТИО ЦАРИНЕ И СРБИЈИ: Ево колико сада износе и када одлука ступа на снагу
ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп изјавио је данас да ће свим земљама, укључујући и Србију, уведене царине бити суспендоване, осим за Кину, којој је тарифе увећао на 125 одсто.
09. 04. 2025. у 20:44

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У СЛОВАЧКОЈ: Дато упутство и за Србију,Аустрија ЗАТВОРИЛА 20-ак граничних прелаза да спречи ширење слинавке и шапа
МИНИСТАРСТВО пољопривреде Србије апеловало је недавно на све сточаре, ветеринаре и друге актере у сектору сточарства да предузму све неопходне мере како би спречили потенцијални унос болести слинавке и шапа у Србију и буду максимално одговорни.
08. 04. 2025. у 14:48 >> 18:42

СУРОВА ОСВЕТА КАДИРОВА: Малолетник убио полицајца, након ликвидације његов леш изложен на градском тргу - лидер Чеченије тражи казну и за по
ТЕЛО чеченског тинејџера који је напао полицијску станицу и убио једног службеника у граду Ачхој-Мартану изложено је на градском тргу, пренела је руска "Газета".
10. 04. 2025. у 12:21
Коментари (1)