ОВАКО СЕ ИСПРАВНО СПРЕМА ТУРШИЈА: Да ли сте знали за овај рецепт који је стар хиљадама година
КИСЕЉЕЊЕ је један од најстаријих начина за чување хране, а сам процес забележен је први пут у Индији пре 4000-5000 година.
Традиционални источњачки начин за припрему туршије укључује састојке као што су со, уље, чили у праху и зачини.
Постоје и древни записи о томе колико је она корисна у исхрани.
Сада је право време да је направите, а поврће или воће можете да изаберете по укусу.
Углавном се користе карфиол, паприка, шаргарепа…, али све је ствар укуса. Можете да је користите за мезе јер одлично отвара апетит, али и као салату или прилог уз месо.
Састојци:
2 кг карфиола
2 кг шаргарепа
2 кг корнишона
2 кг зеленог парадајза
2-3 љуте папричице
1 веза першуна
1 веза целера
бибер у зрну
Још:
10 л воде
500 г соли
250 г шећера
200 мл есенције
10 г винобрана
10 г конзерванса
Припрема:
Поврће добро оперите и исеците по жељи.
Краставац (корнишоне) оставите у комаду.
У стерилисану теглу поређајте карфиол, паприку, шаргарепу, краставац, парадајз, лист першуна и целера. Ређајте тако док не напуните тегле. Поспите бибером у зрну.
Преко ставите белу пластичну пахуљу (таквог је изгледа, а она штити да поврће не исплива из течности).
У шерпу сипајте воду, па додајте со, шећер, есенцију, конзерванс и винобран.
Све промешајте, па оставите пар сати да се састојци лепо сједине. Сипајте тако да течност лепо покрије поврће.
Оставите да стоји 20-30 дана.
БОНУС ВИДЕО: НОЋНИ БАЗАР НА МАЛОЈ ПИЈАЦИ - У Зрењанину се окупио великих број малих произвођача
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ХИЉАДАРКА ЗА ТЕГЛУ АЈВАРА: Зимница и даље велики удар на кућне буџете Краљевчана
14. 09. 2023. у 11:08
ЗИМНИЦА СА НАЈВИШЕ БАКТЕРИЈА: Сви је једемо, а о овоме не водимо рачуна
03. 09. 2023. у 07:36
ЂОКОВИЋ ОТКРИО: Отровали су ме у Аустралији, имао сам висок ниво тешких метала у крви
НАЈБОЉИ српски тенисер Новак Ђоковић открио је да је пре три године када је депортован из Аустралије отрован храном у имиграционом хотелу, где је био смештен.
09. 01. 2025. у 21:40
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)
РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).
09. 01. 2025. у 20:45
НИЈЕ НИ СЛУТИО ТРАГИЧНУ ВЕСТ: Мемедовић поделио слику са Милорадом дан пре његове смрти (ФОТО)
МИЛИНКОВИЋ је отишао у цркву на литургију где му је изненада позлило.
07. 01. 2025. у 13:21
Коментари (0)