ЦРНИ ХЛЕБ: Здрав и преукусан, а једноставан за припрему
Диван хлеб који може направити сваки почетник у кулинарству.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković
Састојци:
- црно пшенично брашно Т- 1100 400 г
- со 1 кашичица
- шећер 1 кашичица
- уље 40 мл
- вода 300 мл
- свежи квасац 1/2 коцкице (20г)
Припрема:
У топлој води, са додатком кашичице шећера, размрвити квасац и оставити га да се активира. У ванглицу ставити брашно, додати со и промешати. Убацити уље и припремљени квасац. Кашиком добро сјединити састојке. Ванглицу прекрити провидном фолијом (или већом пластичном кесом) и оставити да тесто нарасте. Нарасло тесто поново кашиком "премесити" у ванглици и оставити да још једанпут нарасте.
За то време припремити посуду са поклопцем у којој ће се хлеб пећи. Ја сам користила земљану посуду, коју сам добро премазала маслацем. Ако користите неку другу посуду ставите на дно пек папир, а странице премажите маслацем.
Када је тесто и други пут нарасло истрести га влажном руком на добро побрашњену подлогу. Тесто само благо обликовати у лопту (не притискајући много да би тесто остало шупљикаво) и пребацити га у посуду за печење. Поклопити посуду и оставити да тесто нарасте.
Када је тесто нарасло ставити земљану посуду у хладну рерну и укључити је на 200 степени. Пећи хлеб 40 минута, склонити поклопац и пећи још 12 минута (у рерни са вентилатором). Печени хлеб пребацити на већу кухињску крпу, умотати га и оставити да се прохлади.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

УМРЛА ПЕВАЧИЦИНА МАЈКА: Ко је била Хафа Карић и откуд јој арапско име, ретко у Србији?
ЈАВНОСТ је изненадила вест да је преминула једна од омиљених дама породице Карић, Хафа Карић.
09. 03. 2025. у 17:51
Коментари (0)