БАКЛАВА СА ОРАСИМА И БАДЕМИМА: Рецепт за традиционалну посластицу коју сви обожавају
Сочна, слатка, неодољива баклава са орасима и бадемима.

Фото Shutterstock
Састојци:
За фил:
- 500 г кора за питу
- 200 г сецканих ораха
- 200 г сецканих бадема
- 250 г путера
- 1/2 кесице цимета
За сируп:
- 500 г шећера
- 300 мл воде
- 50 г меда
- Кора од 1 лимуна
- ½ кесице цимета
Припрема:
Истопите путер на тихој ватри. Премажите њиме дно плеха и поређајте једну на другу 10 кора, а сваку намажите истопљеним путером. Измешајте исецкане орахе, бадеме, цимет и каранфилић. Распоредите преко кора. Одозго поређајте осталих 10 кора једну на другу и опет сваку намажите истопљеним путером, а и последњу кору одозго премажите. Исеците баклаву на коцке жељене величине. Пеците у загрејаној рерни на 150 степени око два сата, односно док све коре не постану златносмеђе боје. Сируп: Прокувајте шећер, воду и цимет. После два минута додајте мед и кад се истопи склоните сируп са шпорета. Врућу баклаву прелијте хладним сирупом.
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ У НАЈБРУТАЛНИЈЕМ РАТУ: Уз помоћ Путина пао главни град, Русија добија војну базу од непроцењивог значаја?
ДОГОДИО се преокрет у најбруталнијем рату и то захваљујући Владимиру Путину, председнику Русије. Наиме, суданске оружане снаге заузеле су Картум избацивши из делова суданског главног града побуњенике из Снага за брзу подршку. Реч је о важној прекретници у сукобу који ту афричку земљу пустоши већ две године.
31. 03. 2025. у 08:39

АМЕРИКА СПРЕМА ВЕЛИКИ УДАР: Бомбардери "убице" циљају нуклеарне електране у Ирану (ФОТО)
Сједињене Државе су распоредиле стелт бомбардере Б-2 Спирит у војну базу Дијего Гарсија у Индијском океану, потез који би наводно могао бити повезан са припремама за потенцијални напад на иранску нуклеарну инфраструктуру.
29. 03. 2025. у 19:25

ТЕШКИ ТРЕНУЦИ: Откривен узрок смрти Жељка Рутовића
ЈЕДАН је од ретких учесника филма "Видимо се у читуљи" који су преживели, преминуо је у Италији.
31. 03. 2025. у 12:59
Коментари (0)