ТУЛУМБЕ - ПО БАКИНОМ РЕЦЕПТУ: Савршено слатке и укусне
Уколико не знате коју посластицу да спремите за предстојећи викенд, ево једног традиционалног рецепта.

Foto: Shutterstock
Састојци:
Тесто
- 250 мл воде
- 250 мл млека
- 50 мл уља
- 50 г шећера
- 18 кашика брашна или 300 г
- 1/2 прашка за пециво
- 4 јаја
Сируп
- 2 чаше од 250 мл воде
- 4 чаше шећера
- 1 ванилин шећер
- 1 кришка лимуна
- уље за пржење тулумби, најмање 700 мл
Припрема:
Сируп:
Све састојке за сируп ставити у посуду и кувати. Одокативни промер воде и шећера је да воде увек треба бити 2 прста више од шећера. Све скупа нека кува на лаганој ватри 20-30 минута након што уври. Сируп не сме бити редак, нити прегуст, већ фино сирупаст. Охладити, сируп се може скувати дан раније.
Тесто:
Воду, млеко, уље и шећер уврити Брашно и прашак за пециво измешати.
Посуду склонити са ватре, па сасути брашно све одједном, не мало по мало. Енергично мешати дрвеном кашиком док се тесто не уједначи па вратити на ватру и стално мешајући кувати на тихој ватри пар минута док се тесто не почне одвајати од посуде.
Охладити. Док се тесто хлади, који пут га промешати да се по врху не ухвати корица.
У хладно додавати 1 по 1 јаје. Свако јаје добро умешати и кад се потпуно упије у тесто, додати следеће. Тесто ће на крају бити глатко, мекано и свиленкасто.
Израда:
Тулумбе се прже у дубоком уљу тако да пливају у њему.
Уље за пржење тулумби не сме бити превруће. Тулумбе се стављају у хладно или млако уље па се ватра појача на средње јаку. Ако је уље превруће, тулумбе ће се надувати и остати у средини шупље. Једнако су укусне, само са рупом кроз средину. Осим тога прве истиснуте у уље би биле печеније од оних задњих.
Након што се једна тура тулумби испржила, уље мало прохладити па стављати следећу туру.
Не препунити посуду тулумбама јер ће оне током пржења нарасти па им оставити довољно слободног простора за окретање. Тулумбе ће се саме окретати, а по потреби некима помоћи.
Ако се тесто са шприце скида прстима, обавезно прсте науљити. Ако се реже кухињским маказама, науљити оштрице. Тако се тесто неће лепити и откинути крај тулумбе ће бити гладак.
Метални шприц за тулумбе напунити тестом. Тесто истискивати директно у уље, хладно или млако па појачати ватру на средњу. Дужина тулумби је од 5 до 10 цм, како ко воли.
Кад порумене са свих страна, и ребра и жлебови између ребара (ово је јако битно јер док не добију боју између ребара нису пржене), шупљикавом жицом вадити тулумбе, мало држати над уљем да се оцеде и стављати директно у хладни сируп. Нека се намачу док се нова тура тулумби не испржи. Онда их слагати једну до друге у плитку посуду/тепсију.
За другу и сваку следећу туру тулумби уље прохладити и поновити цели поступак пржења.
Кад су све тулумбе испржене, залити их преосталим сирупом (у којем су се натопиле).
Покрити и охладити на собној температури па ставити у фрижидер.
Препоручујемо

ТОРТА ЛЕДЕНЕ КОЦКЕ: Преукусна, пресочна и много боља од колача
19. 07. 2024. у 07:00

ПИЈАНА ПИТА ОД КАЈСИЈА: Ништа лепше од домаћег слатког колача
12. 07. 2024. у 07:00

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Након Литваније, још једна држава забранила прелет српског авиона до Москве
НАКОН Литваније, и летонске власти забраниле су прелет српског авиона до Москве у коме је требало да буде председник Србије Александар Вучић, сазнају "Новости".
06. 05. 2025. у 18:27

НЕБЕНЗЈА ОДУВАО ЛАЖНОГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ШМИТА, ПА ИЗАШАО ИЗ САЛЕ: Нећу да те слушам, немаш право да говориш!
У САВЕТУ безбедности Уједињених нација је у току редовна полугодишња седница о ситуацији у БиХ на којој је руски амбасадор Василиј Небензја изјавио је да Кристијан Шмит нема право да говори у име међународне заједнице у Савету безбедност, а онда изашао из сале не желевши да га слуша.
06. 05. 2025. у 17:03

ОБРТ! Бастијан Швајнштајгер скинуо бурму, па поручио: "Било је лепо..."
НЕ СТИШАВАЈУ се приче о разводу Ане Ивановић и Бастијана Швајнштајгера. Иако се бивша тениска шампионка и немачки фудбалски ас годинама представљају као складан пар, друштвене мреже и медији последњих недеља брује о наводној кризи у браку и разводу.
04. 05. 2025. у 11:07 >> 11:11
Коментари (0)