РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЏЕМ ОД СМОКАВА: Намаз лепши од било којег крема

Новости онлине

31. 07. 2024. у 10:00

Смокве су изврстан извор влакана и витамина, а бонус је и што су невероватно укусне.

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЏЕМ ОД СМОКАВА: Намаз лепши од било којег крема

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 2,5 кг смокава, исечених на четвртине (без клипова)
  • сок од 1 лимуна
  • 230 мл воде
  • 300 г шећера
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 2 кашике екстракта рума
  • 85 г млевених ораха
  • ¼ кашичице цимета
  • ¼ кашичице ђумбира у праху

Припрема:

За џем од смокава пребаците их у велику чинију. Додајте лимунов сок и промешајте да се равномерно распореди. Покријте и оставите да се маринира на собној температури 45-60 минута. У велику шерпу ставите шећер, ванилин шећер и воду да прокључа. Често мешајте дрвеном кашиком. Додајте смокве и смањите температуру. Поново промешајте. Кувајте на лаганој ватри 45-50 минута. Мешајте често и темељно свака 3-4 минута. Уклоните сву пену која се формира на врху.

Штапним блендером пажљиво умутите џем до жељене конзистенције. Додајте рум, орахе, ђумбир и цимет, и добро промешајте. Кувајте још око 5 минута. Проверите да ли је готово тако што ћете шпатулом направити линију на дну лонца. Џем је готов када се одвоји, а затим поново лако повеже. Загрејте рерну на 200 С. Отприлике 20 минута пре него што је џем готов, оперите и осушите тегле у којима ћете да га чувате. Ставите их на плех и загрејте у рерни 15 минута.

Пажљиво пребаците џем у вруће тегле. Напуните их до врха. Помоћу кашичице гурните џем да бисте избацили мехуриће ваздуха и додајте још џема ако можете. Чврсто затворите поклопце и окрените тегле наопако да би се створио вакуум. Када се охладе, окрените их и пребаците на хладно и тамно место (или фрижидер).

(stvar ukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НАЈЛЕПША КУПАЛИШТА ЧЕКАЈУ НА ВАС: Летња сезона почиње, a Србија нуди безброј савршених оаза мира