РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЏЕМ ОД СМОКАВА: Намаз лепши од било којег крема
Смокве су изврстан извор влакана и витамина, а бонус је и што су невероватно укусне.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 2,5 кг смокава, исечених на четвртине (без клипова)
- сок од 1 лимуна
- 230 мл воде
- 300 г шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 2 кашике екстракта рума
- 85 г млевених ораха
- ¼ кашичице цимета
- ¼ кашичице ђумбира у праху
Припрема:
За џем од смокава пребаците их у велику чинију. Додајте лимунов сок и промешајте да се равномерно распореди. Покријте и оставите да се маринира на собној температури 45-60 минута. У велику шерпу ставите шећер, ванилин шећер и воду да прокључа. Често мешајте дрвеном кашиком. Додајте смокве и смањите температуру. Поново промешајте. Кувајте на лаганој ватри 45-50 минута. Мешајте често и темељно свака 3-4 минута. Уклоните сву пену која се формира на врху.
Штапним блендером пажљиво умутите џем до жељене конзистенције. Додајте рум, орахе, ђумбир и цимет, и добро промешајте. Кувајте још око 5 минута. Проверите да ли је готово тако што ћете шпатулом направити линију на дну лонца. Џем је готов када се одвоји, а затим поново лако повеже. Загрејте рерну на 200 С. Отприлике 20 минута пре него што је џем готов, оперите и осушите тегле у којима ћете да га чувате. Ставите их на плех и загрејте у рерни 15 минута.
Пажљиво пребаците џем у вруће тегле. Напуните их до врха. Помоћу кашичице гурните џем да бисте избацили мехуриће ваздуха и додајте још џема ако можете. Чврсто затворите поклопце и окрените тегле наопако да би се створио вакуум. Када се охладе, окрените их и пребаците на хладно и тамно место (или фрижидер).
(stvar ukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ КРЕМ СИР: Потребна су вам четири једноставна састојка
23. 07. 2024. у 15:00

ЏЕМ ОД МАЛИНА: По проверено добром рецепту, без конзерванса, од само два састојка
09. 07. 2024. у 14:00

УМРО НАКОН ШТО ЈЕ ЦЕЛУ НОЋ ВОЗИО ДЕЦУ КОЈА СУ ГОРЕЛА: Возач Хитне помоћи у Северној Македонији преминуо после целоноћне драме
ВОЗАЧ Хитне помоћи који је читаву ноћ превозио повређене у стравичном пожару у Северној Македонији преминуо је јутрос.
17. 03. 2025. у 08:50

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

ШОУ У ЗАГРЕБУ: Дали јој отказ јер је пуштала српске "цајке" - сад морају да плате 70.000 € и да је врате на посао
СУД у Загребу донео је неправоснажну пресуду којом запослену на бензинској пумпи Тифон враћа на посао, уз обавезу послодавца да јој исплати све неисплаћене зараде у износу од 45.000 евра и судске трошкове у износу од 14.000 евра.
17. 03. 2025. у 17:54 >> 17:55
Коментари (0)