ФЛАМБИРАНЕ ПАЛАЧИНКЕ: Посластица којој нису одолеле генерације
Фламбиране палачинке захтевају мало припреме и стрпљења, али су заиста сочне због соса.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За тесто:
- 270 г брашна
- 2 јајета
- 100 мл воде
- 100 мл јогурта
- 150 мл млека
- 1 лимунова кора, рендана
- 1 кесица ванилин шећера
- 1/2 кашичице соли
За сос:
- сок од 4 поморанџе
- 60 г путера
- 8 кашика шећера
- 4 кашике ликера од поморанџе
- 2 кашике коњака
- сок од 1/2 лимуна
Припрема:
Како бисте направили фламбиране палачинке прво помешајте све састојке за тесто и оставити да одстоји 20 минута. Пржите палачинке на мало путера са обе стране док не порумене, палачинке морају бити танке.
У другу, већу шерпу ставите шећер и истопите га на лаганој ватри. Не сме да загори, готов је када пожути. Затим додајте путер, а када се истопи, додајте сок од поморанџе и лимуна и половину ликера и пустите да све проври.
Потопите палачинке у припремљени сос и двапут преклопите тако да добијете троугао. На један крај тигања ставите припремљену палачинку и поновите поступак са осталим палачинкама.
Када је све спремно, распоредите палачинке по целом тигању. Ако нема места, није проблем, можете једну преко друге. Прелијте другом половином ликера и са мало коњака и фламбирајте. Оставите на ватри око минут, док алкохол не испари, па сервирајте топло и уживајте!
(stvar ukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПАЛАЧИНКЕ ОД ХЕЉДИНОГ БРАШНА: Једноставан десерт који сви воле са здравим брашном
16. 07. 2024. у 16:27

ЗАПЕЧЕНЕ ПАЛАЧИНКЕ СА ОРАСИМА И МЛЕКОМ: Слатки укус детињства
04. 06. 2024. у 15:12

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

ИЗАШАО СЕВЕРИНИН "ФИЛМ", АРСЕН ПОСЛАО ШКАКЉИВУ ПОНУДУ: "Колегинице, чуо сам да имате неки филм... Могу ја музику да вам урадим?"
ПЕВАЧИЦА Северина Вучковић је током каријере прошла кроз многе успоне и падове, а и данас се препричава њена анегдота са легендарним кантаутором Арсеном Дедићем.
09. 03. 2025. у 18:32
Коментари (0)