КАКО ДА ВАМ СЕ САРМА НЕ РАСПАДНЕ ТОКОМ КУВАЊА: Једноставни савети за омиљено традиционално јело
Овако се правилно савија и успева чак и почетницима.
Foto: Bakina kuhinja
Прављење сарме представља велики изазов за многе домаћице, а већина има проблем са тим што се сарма током кувања распада. Да бисте избегли распадање сарми током кувања, треба да их увијате на следећи начин:
Листове купуса исперите и исеците корен, па на ивицу ставите надев од млевеног меса. Уролајте, па прстом увуците ивице са обе стране ка унутра. Овако се сарме никада неће распасти током кувања и изгледаће савршено када их послужите.
Ређање сарми:
Слагање сарми у лонац је такође умеће. На дно посуде се ставе три-четири лиске неискоришћеног киселог купуса, а преко њих се стави исечена сланиница и на мање комадиће исечен чен белог лука. У приземље лонца се стављају бибер у зрну и лист лорбера. Тек онда се ређају сарме: прво по ободу у круг, а онда између, док се не покрије дно. Преко овог реда се набаци штогод од сувог меса, а најбоље сува ребра.
Онда опет иду сарме, између којих се ушушкају комади очишћеног белог лука и сланиница или комади сувих ребара, па опет сарме, ако их је преостало. То колико ће сарма бити масна одређује то колико масна сува ребра и колико сланине ставите у лонац. Будите свесни да ће пиринач доста масти да упије и да је сарма калорично јело. Кад је слагање сарми завршено, сарма се налије хладном водом да добро огрезне, па стави на плотну.
Како ће врло брзо онај пиринач у сарми да покупи готово сву воду, сарме морају да се доливају, али се ово чини млаком водом, овог пута обилато. Како год да се припремају, око сарми је увек доста посла. Зато је неписано правило да се сарме увек спремају у повећој посуди. Онда се сарме оставе да се крчкају колико год хоћете, ништа им неће бити. Верује се да су сарме укусније што се дуже крчкају и што се више пута подгревају. Ово друго ипак избегавајте због здравља, а ако имате могућности сарма има најбољи укус из глинених посуда.
(still)
Препоручујемо
КАКО ДА БРЗО УКЛОНИТЕ СВЕ МИРИСЕ ПОСЛЕ СПРЕМАЊА ХРАНЕ: Оба састојка имате у кући
18. 11. 2024. у 19:49
РОЛАТ СА КАЧКАВАЉЕМ И ЈАЈИМА: Идеалан као предјело за славску трпезу
14. 11. 2024. у 18:30
НАМАЗ ОД ОРАХА: Сласан и ароматичан, идеалан као прилог разним јелима
10. 11. 2024. у 08:30
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА: Изненађени смо коментарима Захарове на рачун Србије и председника Вучића
ДРЖАВНА секретарка у Министарству спољних послова (МСП) Републике Србије Невена Јовановић огласила се на друштвеној мрежи "X" поводом коментара портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове на рачун Србије и председника Републике Александра Вучића, истакавши да они као МСП изражавају изненађење поводом истих.
07. 11. 2025. у 14:04
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
"ЛЕЧИЋ И ЈА СМО СЕ ПИПАЛИ И ЉУПКАЛИ!" Певачица о глумцу: "Предивно створење, савршен љубавник, јежим се док причам о њему"
Атина Ферари открила је детаље односа са глумцем Браниславом Лечићем.
08. 11. 2025. у 11:06
Коментари (0)