КАКО ДА ВАМ СЕ САРМА НЕ РАСПАДНЕ ТОКОМ КУВАЊА: Једноставни савети за омиљено традиционално јело
Овако се правилно савија и успева чак и почетницима.

Foto: Bakina kuhinja
Прављење сарме представља велики изазов за многе домаћице, а већина има проблем са тим што се сарма током кувања распада. Да бисте избегли распадање сарми током кувања, треба да их увијате на следећи начин:
Листове купуса исперите и исеците корен, па на ивицу ставите надев од млевеног меса. Уролајте, па прстом увуците ивице са обе стране ка унутра. Овако се сарме никада неће распасти током кувања и изгледаће савршено када их послужите.
Ређање сарми:
Слагање сарми у лонац је такође умеће. На дно посуде се ставе три-четири лиске неискоришћеног киселог купуса, а преко њих се стави исечена сланиница и на мање комадиће исечен чен белог лука. У приземље лонца се стављају бибер у зрну и лист лорбера. Тек онда се ређају сарме: прво по ободу у круг, а онда између, док се не покрије дно. Преко овог реда се набаци штогод од сувог меса, а најбоље сува ребра.
Онда опет иду сарме, између којих се ушушкају комади очишћеног белог лука и сланиница или комади сувих ребара, па опет сарме, ако их је преостало. То колико ће сарма бити масна одређује то колико масна сува ребра и колико сланине ставите у лонац. Будите свесни да ће пиринач доста масти да упије и да је сарма калорично јело. Кад је слагање сарми завршено, сарма се налије хладном водом да добро огрезне, па стави на плотну.
Како ће врло брзо онај пиринач у сарми да покупи готово сву воду, сарме морају да се доливају, али се ово чини млаком водом, овог пута обилато. Како год да се припремају, око сарми је увек доста посла. Зато је неписано правило да се сарме увек спремају у повећој посуди. Онда се сарме оставе да се крчкају колико год хоћете, ништа им неће бити. Верује се да су сарме укусније што се дуже крчкају и што се више пута подгревају. Ово друго ипак избегавајте због здравља, а ако имате могућности сарма има најбољи укус из глинених посуда.
(still)
Препоручујемо

КАКО ДА БРЗО УКЛОНИТЕ СВЕ МИРИСЕ ПОСЛЕ СПРЕМАЊА ХРАНЕ: Оба састојка имате у кући
18. 11. 2024. у 19:49

РОЛАТ СА КАЧКАВАЉЕМ И ЈАЈИМА: Идеалан као предјело за славску трпезу
14. 11. 2024. у 18:30

НАМАЗ ОД ОРАХА: Сласан и ароматичан, идеалан као прилог разним јелима
10. 11. 2024. у 08:30

ДАЊУ САМ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА, НОЋУ СТРИПТИЗЕТА: "Мушкарци ме се превише плаше, сама сам последњих седам година" (ФОТО)
ЖЕНА по имену Хејли Хупер открила је да јој самопоуздање „уништава“ љубавни живот јер мушкарци сматрају да је „превише застрашујућа“.
23. 05. 2025. у 18:06

ХРВАТ ПОГИНУО НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Био официр француске војске, борио се у Луганску
ТОНИ Херцег, Хрват из Босне и Херцеговине и официр француске војске, погинуо је 6. маја у Луганској области у Украјини.
23. 05. 2025. у 17:00

"ОД ТУГЕ ПОСЛЕ СМРТИ МУЖА ДОБИЛА САМ РАК" Тешка судбина наше истакнуте глумице
ЂУРЂИЈА Цветић, истакнута српска глумица, суочила се с тешким животним ударцима који су оставили дубоке трагове. Упркос свему, задржала је достојанство и снагу, због чега су је многи сматрали хероином српске глумачке сцене.
25. 05. 2025. у 13:31
Коментари (0)