ПИТА СА СИРОМ И СМОКВАМА. Неодољив спој укуса
На пијацама има смокава са зеленом и тамнољубичастом кожицом, а обе су слатке као мед. Не пропустите сезону да са свежим смоквама испечете фине колаче

Foto: SuperRecepti RS
Састојци
ЗА ТЕСТО:
- оштро брашно 200 г
- шећер 90 г
- маслац 110 г
- жуманце 2
- арома ваниле 1 кашичица
- вода 2 кашике
- со 1/4 кашичице
ЗА ФИЛ:
- бадем 100 г
- шећер 75 г
- маслац 60 г
- беланце 2
- смокве десетак свежих
Како припремити
Помешајте брашно, шећер и со, додајте комадиће маслаца и измрвите. Умешајте жуманца, ванилу и воду, па све добро сједините. Охладите тесто у фрижидеру. Растањите тесто у калупу и вратите у фрижидер. Умутите бадеме, шећер, маслац и беланца док не добијете компактан крем. Премажите тесто кремом, одозго сложите исечене смокве и пеците око пола сата на 200 степени.
(рецепти.зена.блиц)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТУРСКА ПИСМО ПИТА: Мекано и ваздушасто тесто пуно укусног фила, топи се у устима
05. 09. 2023. у 22:00

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

ИЗАШАО СЕВЕРИНИН "ФИЛМ", АРСЕН ПОСЛАО ШКАКЉИВУ ПОНУДУ: "Колегинице, чуо сам да имате неки филм... Могу ја музику да вам урадим?"
ПЕВАЧИЦА Северина Вучковић је током каријере прошла кроз многе успоне и падове, а и данас се препричава њена анегдота са легендарним кантаутором Арсеном Дедићем.
09. 03. 2025. у 18:32
Коментари (1)