СЛАНИ ШТАПИЋИ СА СИРОМ: Једноставни, фини и хрскави
Мекано тесто у комбинацији са сиром освојиће вас на први залогај. Леп изглед и још лепши укус су довољни разлози да се мало потрудите и ово пециво умесите сами.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За тесто:
- 750 г брашно тип 400
- 250 г маргарина
- 150 мл млека
- 150 мл воде
- 1 коцка (42 г) свежег квасца
- 4 кашике уља
- 2 јајета + 1 беланце (жуманце за премазивање)
- 1 кашика шећера
- 1 кашичица соли
За фил:
- 300 г сира (средње тврдоће)
- 50 г кајмака
- 1 јаје
Припрема:
Тесто: У загрејано млеко и воду додајте квасац, шећер, со, уље, јаја и са брашном замесите глатко тесто. Оставите да стоји покривено крпом 30 минута да надође. Премесите га и поделите на пет лоптица. Сваку растањите на дебљину од 0,5 цм, премажите маргарином и ставите једну преко друге. Растањите у облик правоугаоника. Фил: Сир, кајмак и јаја помешајте. Премажите тесто, преклопите напола по дужини тако да доњи део теста штрчи око 2 цм па ту ивицу пресавијте ка унутра. Исеците траке ширине 2 цм и увијте у спиралу, а један део спирала потом укруг да добијете ружицу. Поређајте у плех обложен пек-папиром, покријте крпом и оставите да надође 20 мин. Премажите умућеним жуманцетом и по жељи поспите сусамом. Пеците у загрејаној рерни на 200 степени 25 минута. Готово пециво покријте сувом крпом и када одстоји 10 минута може се послужити.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Тај потез би могао довести до трећег светског рата
СЕКРЕТАР Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу упозорио је да би увођење мировњака на историјске територије Русије могло довести до трећег светског рата.
24. 04. 2025. у 19:46

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

НИ ЛАУШ НИЈЕ ПРИМЕТИО ДО КРАЈА СНИМАЊА: Најлуђа грешка из "Боја на Косову"
ЛАУШЕВИЋ је о снимању филма "Бој на Косову" писао у књизи "Година прође, дан никад".
28. 04. 2025. у 10:32
Коментари (0)