НОВОПАЗАРСКЕ МАНТИЈЕ СА СИРОМ И СПАНАЋЕМ: Традиционално јело јединственог укуса

Новости онлине

03. 06. 2024. у 07:00

Сваки предео Србије је карактеристичан по неком кулинарском специјалитету. Мантије се повезују са делом око Новог Пазара, одакле заправо оне и долазе.

НОВОПАЗАРСКЕ МАНТИЈЕ СА СИРОМ И СПАНАЋЕМ: Традиционално јело јединственог укуса

Foto: Shutterstock

Састојци:

за тесто:
  • 500 г пшеничног брашна
  • 1 шоља топле воде
  • 2 кашике уља

за фил:

  • 250 г спанаћа (свежи или у брикетима)
  • 350 г ситног сира
  • 100 г маргарина
  • 1 јогурт
  • 2 јајета
  • со

Припрема:

У чинији помешајте млаку воду, брашно и уље. Замесите тесто и оставите га са стране да се "одмори" око пола сата. За то време можете да припремите фил.

Спанаћ оперите и ситно исецкајте, а ако користите онај у брикетима, оставите да се одледи и такође исеците што ситније, па га помешајте са сиром. Маргарин извадите из фрижидера и нека буде на собној температури.

Одстојало тесто можете да поделите на неколико делова, шест или осам, и сваки од тих делова разваљајте оклагијом у квадрат или правоугаоник. Сваки круг премажите са мало маргарина и исеците на коцкице жељене величине.

Сваку коцкицу нафилујте надевом и направите од њих лоптице. Део где се лоптица "затвара" ставите наравно на дно. Ређајте их у плех подмазан маргарином. Ако вам остане нешто маргарина, слободно га отопите и прелијте преко мантија.

Пеците их 40 минута на 200 степени. Када буду печене, умутите два јаја са јогуртом и прелијте док су још топле. Вратите их у рерну да се још мало запеку. Тада су спремне за јело.

(Ona)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

СРПСКА православна црква (СПЦ) сутра слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Потом следи Богојављење, па Јовањдан.

17. 01. 2025. у 15:55

Коментари (0)

ОВО ЈЕ МАРКО КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО КОД ЗРЕЊАНИНА: Потресне речи комшинице - То ће бити велика сахрана, његове сви знају и воле...