НОВОПАЗАРСКЕ МАНТИЈЕ СА СИРОМ И СПАНАЋЕМ: Традиционално јело јединственог укуса

Новости онлине

03. 06. 2024. у 07:00

Сваки предео Србије је карактеристичан по неком кулинарском специјалитету. Мантије се повезују са делом око Новог Пазара, одакле заправо оне и долазе.

НОВОПАЗАРСКЕ МАНТИЈЕ СА СИРОМ И СПАНАЋЕМ: Традиционално јело јединственог укуса

Foto: Shutterstock

Састојци:

за тесто:
  • 500 г пшеничног брашна
  • 1 шоља топле воде
  • 2 кашике уља

за фил:

  • 250 г спанаћа (свежи или у брикетима)
  • 350 г ситног сира
  • 100 г маргарина
  • 1 јогурт
  • 2 јајета
  • со

Припрема:

У чинији помешајте млаку воду, брашно и уље. Замесите тесто и оставите га са стране да се "одмори" око пола сата. За то време можете да припремите фил.

Спанаћ оперите и ситно исецкајте, а ако користите онај у брикетима, оставите да се одледи и такође исеците што ситније, па га помешајте са сиром. Маргарин извадите из фрижидера и нека буде на собној температури.

Одстојало тесто можете да поделите на неколико делова, шест или осам, и сваки од тих делова разваљајте оклагијом у квадрат или правоугаоник. Сваки круг премажите са мало маргарина и исеците на коцкице жељене величине.

Сваку коцкицу нафилујте надевом и направите од њих лоптице. Део где се лоптица "затвара" ставите наравно на дно. Ређајте их у плех подмазан маргарином. Ако вам остане нешто маргарина, слободно га отопите и прелијте преко мантија.

Пеците их 40 минута на 200 степени. Када буду печене, умутите два јаја са јогуртом и прелијте док су још топле. Вратите их у рерну да се још мало запеку. Тада су спремне за јело.

(Ona)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АЛАРМАНТНО! ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА: Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

АЛАРМАНТНО! "ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА": Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

У ИЗВЕШТАЈУ о цивилној и војној спремности Европе, који је објављен у среду, наводи се како би становници Европске уније требало да прикупе залихе неопходних потрепштина у случају избијања рата или неке друге велике опасности, пише "Њузвик".

04. 11. 2024. у 16:15

Коментари (0)

АЛБАНЦИ ПРОВОЦИРАЈУ, А СРБИН НА ТАПЕТУ?! Скандал не јењава!