РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ХЛЕБ: Савршен спој укуса и традиције
Хлеб је основна намирница која се налази на столу готово сваке породице. Његова припрема може деловати застрашујуће, али уз прави рецепт и мало стрпљења, свако може постати мајстор у прављењу домаћег хлеба. У овом рецепту, открићете како да припремите мекани и мирисни хлеб, који ће вас одушевити својом текстуром и укусом.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500 г брашна (тип 500)
- 300 мл воде
- 1 кесица сувог квасца (7 г)
- 1 кашика шећера
- 1 кашика соли
- 2 кашике маслиновог уља (или другог уља по избору)
Припрема:
У мању посуду сипајте топло млеко (не вруће), додајте шећер и суви квасац. Промешајте и оставите да одстоји 5-10 минута док се не запени. У већу посуду ставите брашно и со. Направите удубљење у средини и додајте запењени квасац и маслиново уље. Постепено додајте воду и мешајте док не добијете глатко тесто.
На побрашњеној површини месите тесто око 10 минута, док не постане еластично и глатко.
Ставите тесто у благо науљену посуду, прекријте кухињском крпом и оставите да нарасте на топлом месту око 1-2 сата, или док се не удвостручи. Када је тесто нарасло, премесите га и обликујте у жељени облик (округли или дугуљасти).
Ставите обликовано тесто на плех обложен папиром за печење, прекријте крпом и оставите још 30 минута да се диже.
Загрејте рерну на 220°С. Пре печења, можете направити неколико резова на врху хлеба ножем. Пеците хлеб 25-30 минута, или док не добије златно-смеђу боју и звучи шупље када куцнете по доњој страни. Када је хлеб печен, извадите га из рерне и оставите да се хлади на решетки. Уживајте у свежем домаћем хлебу!
Препоручујемо
РЕЦЕПТ ЗА ПРЖЕНИЦЕ НА МАЛО ДРУГАЧИЈИ НАЧИН: Укусан доручак који ће сви обожавати
14. 09. 2024. у 07:00
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
Коментари (0)