РЕЦЕПТ ЗА НАЈБОЉУ ПИТУ СА ПРАЗИЛУКОМ: Неизоставни део посне трпезе

Јована Васић

13. 03. 2025. у 07:00

Ова посна пита са празилуком на води је савршена за дане када постите и желите да уживате у укусном и лаганом оброку.

РЕЦЕПТ ЗА НАЈБОЉУ ПИТУ СА ПРАЗИЛУКОМ: Неизоставни део посне трпезе

Фото: Инстаграм/ nefis.sofra

Састојци:

  • Брашно 400 г
  • Млака вода 200 мл
  • Со 1 кашичица
  • Празилук 1 кг
  • Бели лук 2-3 чена
  • Суви зачин (оригано, тимијан) 1 кашичица
  • Со по укусу
  • Бибер по укусу
  • Мешавина зачина (може и повртна коцка без уља) 2 кашике
  • Сок од лимуна 1
  • Свеж першун 1 везица

Припрема:

У великој посуди, помешајте брашно и со. Додајте млаку воду и умесите тесто док не постане глатко и еластично. Обликујте тесто у куглу, покријте крпом и оставите да одстоји 30 минута.

Празилук очистите и насецкајте на танке колутове. У великој тави, загрејте мало воде и додајте празилук. Кувајте на средњој температури док празилук не омекша (додајте воду по потреби да се празилук не залепи). Додајте насецкани бели лук, сув зачин, со, бибер и мешавину зачина (повртна коцка). Кувајте још неколико минута док се сви зачини не сједине. На крају, додајте сок од лимуна и свеж першун и добро измешајте.

Тесто развуците на побрашњеној површини у правоугаони облик довољно велики да покрије ваш плех. Плех обложите папиром за печење и нежно пребаците тесто преко папира, тако да крајеви теста висе преко ивица плеха. Распоредите фил од празилука равномерно по тесту. Преклопите висеће делове теста преко фила, формирајући ивице пите

Загрејте рерну на 200°Ц (390°Ф). Ставите плех са питом у загрејану рерну и пеците око 30-35 минута или док тесто не постане хрскаво и златно. Извадите из рерне и оставите да се мало охлади пре него што сечете на квадрате или правоугаонике.

(superrecepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

РУСИЈА СЛАВИ! Руси добили сјајну вест из Београда