РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЛАНЕНИ ХЛЕБ: Савршен је за оне који желе лаган, здрав оброк који истовремено помаже варењу

Новости онлине

18. 04. 2025. у 07:00

Ланени хлеб је одлична алтернатива класичном хлебу, посебно за оне који прате здраву исхрану или избегавају глутен.

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЛАНЕНИ ХЛЕБ: Савршен је за оне који желе лаган, здрав оброк који истовремено помаже варењу

Foto: Shutterstock

Овај хлеб је богат влакнима, здравим мастима и протеинима, а припрема се брзо и лако, без потребе за брашном. Мекан изнутра, благо хрскав споља и неутралног укуса, одлично се слаже са сланим и слатким додацима. Ако желите да додатно побољшате пробаву, препоручује се да уз овај хлеб уносите довољно течности, јер влакна лана упијају воду и тако олакшавају рад црева.

Састојци:

  • 200 г семена лана (самлевеног у брашно)
  • кашичица соли
  • пола прашка за пециво
  • кашичица јабуковог сирћета
  • 180 мл топле воде

Припрема:

Самељите семе лана у млину за кафу или користите већ самлевено ланено брашно. У чинији помешајте ланено брашно, со и прашак за пециво. Додајте јабуково сирће и постепено сипајте топлу воду, мешајући смесу кашиком док не добијете густо тесто. Оставите да одстоји 5-10 минута да лан упије течност и смеса постане компактнија.

Обликујте тесто у мањи хлеб или га сипајте у калуп обложен папиром за печење. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц степени око 1h, а последњих 10 мин повећајте температуру на 200 степени.

Извадите хлеб из рерне, оставите да се потпуно охлади пре сечења како би добио праву текстуру.

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.

17. 04. 2025. у 11:29

Коментари (0)

ШВАЈНШТАЈГЕРОВА ТВ КОЛЕГИНИЦА ОБЈАВИЛА: ОЧЕКУЈЕМ ДЕТЕ! Цела Немачка прича о разводу Ане Ивановић и - овоме