РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЛАНЕНИ ХЛЕБ: Савршен је за оне који желе лаган, здрав оброк који истовремено помаже варењу

Новости онлине

18. 04. 2025. у 07:00

Ланени хлеб је одлична алтернатива класичном хлебу, посебно за оне који прате здраву исхрану или избегавају глутен.

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЛАНЕНИ ХЛЕБ: Савршен је за оне који желе лаган, здрав оброк који истовремено помаже варењу

Foto: Shutterstock

Овај хлеб је богат влакнима, здравим мастима и протеинима, а припрема се брзо и лако, без потребе за брашном. Мекан изнутра, благо хрскав споља и неутралног укуса, одлично се слаже са сланим и слатким додацима. Ако желите да додатно побољшате пробаву, препоручује се да уз овај хлеб уносите довољно течности, јер влакна лана упијају воду и тако олакшавају рад црева.

Састојци:

  • 200 г семена лана (самлевеног у брашно)
  • кашичица соли
  • пола прашка за пециво
  • кашичица јабуковог сирћета
  • 180 мл топле воде

Припрема:

Самељите семе лана у млину за кафу или користите већ самлевено ланено брашно. У чинији помешајте ланено брашно, со и прашак за пециво. Додајте јабуково сирће и постепено сипајте топлу воду, мешајући смесу кашиком док не добијете густо тесто. Оставите да одстоји 5-10 минута да лан упије течност и смеса постане компактнија.

Обликујте тесто у мањи хлеб или га сипајте у калуп обложен папиром за печење. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц степени око 1h, а последњих 10 мин повећајте температуру на 200 степени.

Извадите хлеб из рерне, оставите да се потпуно охлади пре сечења како би добио праву текстуру.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Потписан уговор о изградњи пројекта Марина Дорћол