РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЛАНЕНИ ХЛЕБ: Савршен је за оне који желе лаган, здрав оброк који истовремено помаже варењу
Ланени хлеб је одлична алтернатива класичном хлебу, посебно за оне који прате здраву исхрану или избегавају глутен.

Foto: Shutterstock
Овај хлеб је богат влакнима, здравим мастима и протеинима, а припрема се брзо и лако, без потребе за брашном. Мекан изнутра, благо хрскав споља и неутралног укуса, одлично се слаже са сланим и слатким додацима. Ако желите да додатно побољшате пробаву, препоручује се да уз овај хлеб уносите довољно течности, јер влакна лана упијају воду и тако олакшавају рад црева.
Састојци:
- 200 г семена лана (самлевеног у брашно)
- кашичица соли
- пола прашка за пециво
- кашичица јабуковог сирћета
- 180 мл топле воде
Припрема:
Самељите семе лана у млину за кафу или користите већ самлевено ланено брашно. У чинији помешајте ланено брашно, со и прашак за пециво. Додајте јабуково сирће и постепено сипајте топлу воду, мешајући смесу кашиком док не добијете густо тесто. Оставите да одстоји 5-10 минута да лан упије течност и смеса постане компактнија.
Обликујте тесто у мањи хлеб или га сипајте у калуп обложен папиром за печење. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц степени око 1h, а последњих 10 мин повећајте температуру на 200 степени.
Извадите хлеб из рерне, оставите да се потпуно охлади пре сечења како би добио праву текстуру.
(stvarukusa)
Препоручујемо

ДОГОВОРЕНО ПРИМИРЈЕ ИРАНА И ИЗРАЕЛА: Трамп - Крај рата; Бомбе САД нису уништиле нуклеарна постројења? (ФОТО/ВИДЕО)
РАТ Израела и Ирана - 11. дан.
23. 06. 2025. у 08:17 >> 00:53

ХАМНЕИ ПРЕВАРИО ТРАМПА: Америка гађала празно нуклеарно постројење?
ВИСОКИ ирански извори рекли су Реутерсу да је већина високо обогаћеног уранијума на локацији Фордо уклоњена пре америчког напада.
22. 06. 2025. у 10:37

"БРАТЕ, МОРАМ!" Шта је Бора пред смрт урадио за Жељка
ПОСЛЕ вести о смрти фронтмена групе "Рибља Чорба", која је потресла регион у септембру прошле године, многе славне личности огласиле су се како би поделиле своје успомене на Бору Ђорђевића.
25. 06. 2025. у 08:29
Коментари (0)