ЈУЖЊАЧКИ РЕЦЕПТ ЗА КИСЕЉЕЊЕ КУПУСА: Два тајна састојка и права размера за најсавршенији укус

Татјана Марковић

27. 10. 2023. у 16:00

СЕЗОНА припремања хране за зиму је при крају, а након паприке и зимнице која се од ње спрема, на ред нам долази кисељење купуса.

ЈУЖЊАЧКИ РЕЦЕПТ ЗА КИСЕЉЕЊЕ КУПУСА: Два тајна састојка и права размера за најсавршенији укус

Фото: Shutterstock

Ко жели да читаве зиме ужива у укусним сармицама, свадбарском купусу и подварку, време је да засуче рукаве, прибави састојке и ових дана обавезно стави купус да се кисели.

Представљамо вам стари јужњачки рецепт за кисељење купуса.

Састојци: 60 кг купуса, 2 кг соли, рен, цвекла, шећер, бибер у зрну, винобран.

Припрема: Купус опрати и очистити. Корен главице купуса извртети и окренути на горе. Сипати по мало соли у сваку главицу.

Када се главице лепо поређају, прелити водом у којој је растворена преостала со. Да би расол био добар и лепе боје, треба ставити цвеклу, корен рена и око 1/2 кг шећера и бибер у зрну.

Купус притиснути каменом да не плива по површини и на сваких 7 дана претакати, и ако је отребно додати још соли.

Када је купус сасвим добро кисео, одлити сувишан расол, додати винобран (зависно од количине купуса), преточити расол и не користити га десетак дана, док се не избистри.

БОНУС ВИДЕО - ПРШТИ ОД ЗДРАВЉА: Кисели купус је традиционална салата, али и сировина за многе специјалитете

(Стил)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ: Погледајте шта Руси раде у Покровску, не можемо да их пратимо

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ: Погледајте шта Руси раде у Покровску, не можемо да их пратимо

РУСКИ војници у Покровску делују као диверзанске и извиђачке групе и отежавају одбрану Украјини тиме што се пресвлаче у цивилну одећу, изјавио је командант 68. ловачке бригаде, под псеудонимом "Љути", за "Суспилне" 19. новембра.

19. 11. 2025. у 18:42

Коментари (1)

ТО ЈЕ ТО? Рат у Украјини престаје 31. јануара 2026?!