ЏЕМ ОД БОРОВНИЦА И ЧОКОЛАДЕ: Без додатог шећера, намаз којем нећете моћи да одолите
Можете га мазати на палачинке, бакин колач или хлеб, а комбинација боровница и чоколаде даје овом џему јединствен укус.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 кг свежих домаћих слатких боровница
- 150 г тамне чоколаде са 85% какаоа
- сок од једне лимете или од пола лимуна
Припрема:
1. Боровнице оперите и ставите у дубоки лонац на средње јаку ватру. Кад почну да се загревају, згњечите их виљушком или гњечилицом за кромпир.
2. Исцедите сок из лимете/лимуна. Додајте га постепено у лонац с боровницама. Немојте претерати да џем не би био кисео.
3. Кувајте уз постепено мешање све док се боровнице не распадну. Након тога пустите да се смеса крчка додатних 10 минута, а у зависности од дужине кувања, џем ће бити гушћи или ређи (бољи је кад је мало ређи, лакше се маже). У скувану масу након 12-15 минута додајте исецкану тамну чоколаду. Помешајте и распоредите у стерилисане тегле.
4. Кад се охлади, ставите га у фрижидер.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

СЛАТКИ НАМАЗ ОД ЛИМУНА И ЈАЈА: Одушевиће вас текстура намирница
07. 05. 2024. у 14:54

КАКО СЕ ПРАВИ СЛАТКО ОД ЈАГОДА: Уз један трик састојак, припрема је дупло бржа
11. 04. 2024. у 19:00

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

НЕ МОЖЕ ДА САКРИЈЕ ТУГУ: Дарко Лазић потпуно сломљен, јавно се огласио (ФОТО)
ПЕВАЧ се присетио свог покојног оца...
28. 04. 2025. у 19:35
Коментари (0)