ДА ПРСТЕ ПОЛИЖЕТЕ: Ево како да спремите савршено укусан печени кромпир

Бојана Јовановић

11. 08. 2024. у 07:00

МАЛО је особа које не воле печени кромпир, о чему сведоче и стотине различитих начина за његову припрему.

ДА ПРСТЕ ПОЛИЖЕТЕ: Ево како да спремите савршено укусан печени кромпир

Фото Shutterstock

А како да буде што укуснији када га извадите из рерне? Многи греше када сиров кромпир стављају да се пече, јер он је пун воде и биће му потребно знатно више времена да буде готов него ако га претходно кратко обарите.

Очистите га и целог убаците у кључалу воду, па када буде допола куван извадите га, добро оцедите и пажљиво исеците на комаде жељене величине. Ако желите хрскавији кромпир, убаците га у плех подмазан маслиновим уљем, свињском, односно пачјом машћу или масноћом преосталом од печења меса, а уколико пре бирате лакше прање судова него хрскавост, плех обложите пек-папиром.

У оба случаја водите рачуна о томе да се комади кромпира не додирују. Рерну загрејте на 225 степени, убаците кромпир, смањите температуру на 200 и након 20 минута извадите плех и окрените кришке, да би се запекле и са друге стране. Тада можете додати и бели лук или зачине по жељи. Вратите плех у рерну, али сада у њен горњи део, а не на средину.

Пеците још 15-20 минута уз повремено мешање и послужите одмах, док је још топао. Уколико имате рерну са вентилатором све време оставите плех на средњој висини и пеците одмах од почетка на 200 степени. У том случају биће нешто брже готов, а окретању кришки прибегните после 15, а не 20 минута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АМЕРИКАНЦИ ОДУШЕВЉЕНИ ВУЧИЋЕМ! Пљуште коментари након гостовања на Њузмаксу: Хоћемо га код Такера, дивно је чути овог мудрог човека

АМЕРИКАНЦИ ОДУШЕВЉЕНИ ВУЧИЋЕМ! Пљуште коментари након гостовања на Њузмаксу: "Хоћемо га код Такера, дивно је чути овог мудрог човека"

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је синоћ на америчкој телевизији Њузмакс, а његово гостовање привукло је велику пажњу америчке јавности.

27. 09. 2025. у 11:29

Коментари (0)

Озонски омотач – невидљиви штит наше планете