ЉУТА ТУРШИЈА ОД ГРОЖЂА: Распаметиће оне избирљиве
Ова туршија је идеалан додатак свакој зимској трпези.

Foto: Shutterstock
Састојци:
1 кг грожђа (црвено или бело)
1 л воде
200 мл сирћета (9%)
2 кашичице соли
2 кашичице шећера
3-4 чена белог лука (ситно исецкани)
1-2 љуте паприке (по укусу, ситно исецкане)
1 кашичица црног бибера у зрну
1 кашичица семена сенфа (опционално)
ловоров лист (по жељи)
Припрема:
Оперите грожђе и пажљиво одстраните петељке. Ако су бобице веће, можете их преполовити. Стерилизујте теглу (или тегле) у којој ћете чувати туршију. Можете је опрати врућом водом и оставити да се осуши или ставити у рерну на 100 степени на 10-15 минута.
У шерпи помешајте воду, сирће, со, шећер, сецкани бели лук, љуте паприке, бибер у зрну, семе сенфа и ловоров лист. Кувајте на средњој ватри док се со и шећер не отопе. Затим оставите да се охлади. У припремљену теглу стављајте грожђе, преливајући га припремљеном маринадом. Када су све бобице стављене, прелијте их преосталом маринадом тако да буду потпуно потопљене. Добро затворите теглу. Оставите туршију на тамном и хладном месту (или у фрижидеру) да одстоји најмање 1-2 недеље пре конзумирања, како би се укуси прожели.
Препоручујемо

ОДАВДЕ ЈЕ ИЗАШЛА ГРУПА ЉУДИ И ЗАПУЦАЛА: Детаљи ужаса у Вишњичкој бањи, жена убијена, више рањених (ВИДЕО)
У ЛОКАЛУ у Вишњичкој бањи у Београду убијена је једна жена, а рањено још неколико особа, међу којима је и њен муж коме се лекари боре за живот.
30. 09. 2025. у 16:33

"ЗАШТО МИ ПИПАШ ЖЕНУ?" Овако је почела туча на свадби у Горњем Милановцу, насрнули на доктора (ВИДЕО)
СВАДБЕНО весеље у Горњем Милановцу претворило се у хаотичну сцену када је дошло до несвакидашњег инцидента.
30. 09. 2025. у 16:10

НЕ ДА НА ЋЕРКУ Богданин отац очитао лекцију Вељку, јасно му ставио до знања: "Можда пре ниси имао овакву девојку..."
ВЕЉКО је увек истицао да жели велику породицу са много деце којима ће усадити праве вредности и традицију.
29. 09. 2025. у 16:17
Коментари (0)