ДА ЛИ СТЕ ПРОБАЛИ ГОЗЛЕМЕ: Ово је други назив за преукусне турске палачинке

Новости онлине

22. 11. 2024. у 11:49

Ако сте имали прилику да уживате у кулинарским чаролијама Турске, сигурно сте видели или пробали њихове чувене палачинкице, зване гозлеме.

ДА ЛИ СТЕ ПРОБАЛИ ГОЗЛЕМЕ: Ово је други назив за преукусне турске палачинке

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 250 г брашна
  • 150 мл воде
  • кашичица сувог квасца
  • пола кашичице соли
  • 2 кашике уља
  • 2 кашике јогурта
  • 150 г качкаваља

Припрема:

Загрејте воду тако да буде млака, додајте суви квасац, брашно и со и замесите меко тесто.

Прекријте га памучном крпом и оставите да одстоји пола сата, односно док се количина теста не удвостручи.

Затим тесто поделите на четири дела, разваљајте оклагијом и премажите дресингом који сте направили од уља и јогурта. На половину сваког дела теста стављајте крупније изрендан качкаваљ, па преклопите другим делом теста, притисните прстима са стране и опет оставите да одстоји десетак минута. Тигањ премажите уљем, добро загрејте, па спуштајте гозлеме и пеците са обе стране док не порумене. Извадите их из тигања, сеците на половине и служите уз јогурт или кисело млеко.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал

ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан рекао је данас да је у САД "настао велики скандал" након што је амерички председник Доналд Трамп одлучио да открије колико су новца и коме америчке агенције исплатиле последњих година, а да је то "показало да је либерална глобална елита користила амерички буџет да би финансирала своју финансијску и идеолошку агенду широм света".

10. 02. 2025. у 19:39

ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ

ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ

ЛУКА Дончић један је од најбољих кошаркаша планете. Момак који из дана у дан фасцинира љубитеље кошарке је Србин по оцу, и не крије колико је привржен нашој земљи, а тренутно је у центру пажње због преласка у Лејкерсе.

10. 02. 2025. у 12:44

Коментари (0)

ХРВАТСКА СТРЕПИ ЗБОГ ИСТИНЕ: Здаврко Мамић хитно сазвао конференцију за штампу