ДА ЛИ СТЕ ПРОБАЛИ ГОЗЛЕМЕ: Ово је други назив за преукусне турске палачинке
Ако сте имали прилику да уживате у кулинарским чаролијама Турске, сигурно сте видели или пробали њихове чувене палачинкице, зване гозлеме.
![ДА ЛИ СТЕ ПРОБАЛИ ГОЗЛЕМЕ: Ово је други назив за преукусне турске палачинке ДА ЛИ СТЕ ПРОБАЛИ ГОЗЛЕМЕ: Ово је други назив за преукусне турске палачинке](/data/images/2024-11-22/547919_shutterstock-1346415677_fmob.jpg)
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 250 г брашна
- 150 мл воде
- кашичица сувог квасца
- пола кашичице соли
- 2 кашике уља
- 2 кашике јогурта
- 150 г качкаваља
Припрема:
Загрејте воду тако да буде млака, додајте суви квасац, брашно и со и замесите меко тесто.
Прекријте га памучном крпом и оставите да одстоји пола сата, односно док се количина теста не удвостручи.
Затим тесто поделите на четири дела, разваљајте оклагијом и премажите дресингом који сте направили од уља и јогурта. На половину сваког дела теста стављајте крупније изрендан качкаваљ, па преклопите другим делом теста, притисните прстима са стране и опет оставите да одстоји десетак минута. Тигањ премажите уљем, добро загрејте, па спуштајте гозлеме и пеците са обе стране док не порумене. Извадите их из тигања, сеците на половине и служите уз јогурт или кисело млеко.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
![КАЈГАНА ИЗ РЕРНЕ: Традиционални руски доручак који се прави зачас КАЈГАНА ИЗ РЕРНЕ: Традиционални руски доручак који се прави зачас](/data/images/2024-11-14/545557_shutterstock-2511805461_t.jpg?time=1731654716)
КАЈГАНА ИЗ РЕРНЕ: Традиционални руски доручак који се прави зачас
15. 11. 2024. у 07:00
![ПОГАЧИЦЕ ОД ПИРЕ КРОМПИРА И СИРА: Идеалне за доручак или ужину ПОГАЧИЦЕ ОД ПИРЕ КРОМПИРА И СИРА: Идеалне за доручак или ужину](/data/images/2024-04-10/471309_shutterstock-1781882897_t.jpg?time=1731568542)
ПОГАЧИЦЕ ОД ПИРЕ КРОМПИРА И СИРА: Идеалне за доручак или ужину
14. 11. 2024. у 07:00
![ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал](/data/images/2024-11-22/547938_tan2024-11-0718301955-7_kf.jpg?time=1739212952)
ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан рекао је данас да је у САД "настао велики скандал" након што је амерички председник Доналд Трамп одлучио да открије колико су новца и коме америчке агенције исплатиле последњих година, а да је то "показало да је либерална глобална елита користила амерички буџет да би финансирала своју финансијску и идеолошку агенду широм света".
10. 02. 2025. у 19:39
![ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ](/data/images/2025-02-10/571462_117786-luka-doncic-ig_kf.jpg?time=1739187899)
ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ
ЛУКА Дончић један је од најбољих кошаркаша планете. Момак који из дана у дан фасцинира љубитеље кошарке је Србин по оцу, и не крије колико је привржен нашој земљи, а тренутно је у центру пажње због преласка у Лејкерсе.
10. 02. 2025. у 12:44
Коментари (0)