ДАНАС ЈЕ СТРОГИ ПОСТ: Предлог јеловника за Крстовдан
Један од празника који Срби највише поштују је Крстовдан. Тог дана обавезан је строги пост.
Foto: Shutterstock
Неки верници на Крстовдан живе само на хлебу и грожђу, а ако ипак желите нешто више да спремите, ово је предлог за нека од најлепших посних јела.
Кнедле од кромпира
Састојци:
- 500 г кромпира
- 500 г брашна
- презле
- со
Припрема:
1/2 кг кромпира скувати са љуском, огулити и пропасирати, посолити и замесити са брашном.
Добро израђено тесто развити оклагијом, па га сећи на квадратиће и спуштати у кипућу слану воду. Кнедле су скуване када почну да испливавају на површину. Ваљати их у презле и служити топле.
Foto: Shutterstock
Риба са кромпиром у рерни по бакином рецепту
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 500 г рибе по избору
- со, бибер
- алева паприка
- зачин
- кукурузно брашно
- 1 већа главица црног лука
- уље
Припрема:
Тепсију подмазати уљем а кромпир исећи на листиће. У њега додати алеву паприку, бибера, зачина и уља и све измешати.
Ставити у подмазану тепсију. Између кромпира угурати колутове црног лука који сте посолили. Рибу посолити и уваљати у кукурузно брашно, мало попрскати уљем и ставити на кромпир. Пећи на 200 степени, око 50 минута, да лепо порумени. Сјајан ручак. Пријатно!
Foto: Shutterstock
Посна лења пита на води
Састојци:
- 2 шоље брашна
- 2 шоље гриза
- 1 шоља шећера
- 1 прашак за пециво
- шећер у праху за посипање
За фил:
- 1,5 кг ренданих јабука
- 1 шоља шећера
- 1 кафена кашичица цимета
- рендана кора 1 лимуна
- 1 ванил шећер
Припрема:
Најпре треба направити фил тако што ћемо нарендати јабуке, додати шећер, ванилин шећер, цимет и лимунову кору. Све промешати и оставити. У посуду ставити брашно, гриз, шећер и прашак за пециво па све измешати варјачом. Од те смесе извадити једну шољу прашкасте смесе. У суву неподмазану посуду сипати половину масе која је остала у вангли. Потапкати руком да се изједначи. Преко тога ставити половину фила. На то изручити остатак масе из вангле и поравнати. Преко опет ставити другу половину фила. На крају, масом из шоље посути и прекрити фил и оставити да стоји 10 минута.
Пећи 40 минута на 200 степени. Када је печено, посути прах шећером, покрити крпом и оставити до сутрадан, како би јабуке пустиле сок и тесто омекшало и повезало се са филом.
(stvarukusa)
Препоручујемо
ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на форуму "ГЛОБСЕЦ БЕЛТАЛКС: Београдски економски разговори", да више нема рационалности у међународној политици и да се ускоро спрема велики сукоб.
09. 12. 2025. у 20:57
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)