7 САВЕТА ДА ВАМ МЕСО БУДЕ СОЧНО: Уз ове сугестије свако месо које будете припремали биће савршено сочно и меко
Без обзира коју врсту меса и ког квалитета припремате, оно може да буде укусније од оног које припремају у најбољим ресторанима. Потребно је само да се придржавате ових савета и смерница, помоћу којих ћете увек добити савршен оброк.

Foto: Shutterstock
1. Увек користите чекић за месо
Ставите кришке меса између два листа најлонске фолије за храну и истуците их чекићем да разбијете влакна. Фолија ће заштитити месо и радну површину, али је не морате стављати ако не желите. Као алтернативу чекићу за омекшавање меса можете користити руку - ударите по комаду меса шаком, чврстим покретом који иде ка споља.
2. Посипајте месо крупном сољу
Месо које није високог квалитета можете да омекшате и крупном сољу. У том случају комад меса мора бити дебео најмање 4 центиметра. Да бисте уклонили прекомерну влагу из комада меса, посолите га са обе стране и оставите да одстоји најмање 1 сат, како би се елиминисао вишак воде. Оперите месо и добро га осушите пре кувања. Запамтите да што дуже оставите месо у соли, то ће бити мекше. Можете да га оставите чак и до 24 сата да стоји.
3. Кисела маринада
За тање комаде меса можете пробати киселу маринаду, на бази агрума, сирћета или вина, који разбијају мишићна влакна меса, како би било мекше у кувању. Оставите месо да се маринира у мешавини сирћета и лимуновог сока преко ноћи. Имајте на уму, међутим, да сирће и лимун имају тенденцију да дају укус месу. Из тог разлога, препоручљиво је користити овај метод ако треба да припремите шницле или чак месо са парадајз сосом. Свакако, сирће није корисно само за кување оно служи за једноставан трик да уклоните непријатне мирисе од кувања.
4. Споро динстање у тигању
Спорим динстањем у тигању на лаганој ватри ће везивно ткиво имати довољно времена да се отопи, чинећи месо мекшим и пријатнијим за жвакање. Можете непрекидно квасити месо у тигању водом, бујоном или вином, тако да се не осуши.
5. Роштиљање
Роштиљ је један од најукуснијих начина припреме меса - месо постаје мекано, сочно и има пријатан мирис дима. Овај начин припреме је одличан за шницле и месо богато мастима, јер висока температура омогућава да се вишак масноће топи, чинећи припрему лакшом. Код роштиљања, дакле, није потребно додавати друге масти.
6. Додајте крупну со на половини процеса кувања
Једна од грешака која се чешће прави када се спрема комад меса, јесте да се при кувању посоли ситном сољу. На тај начин месо постаје суво и губи на укусу. Ако желите сочно месо, додајте крупну со на пола кувања и лагано запржите. Месо ће бити веома меко.
7. Користите соду бикарбону
Бакина тајна је да користите соду бикарбону, мали трик који вам омогућава да добијете меко месо, а да не утичете на његов укус. Када је месо скувано за једну трећину, додајте мало соде бикарбоне - на сваких пола килограма меса биће потребна кашичица.
(stvarukusa)
Препоручујемо

ТРИК ЗЛАТА ВРЕДАН: Одледите месо или другу намирницу за рекордних 10 минута
26. 12. 2024. у 15:30Новости онлине

ИДЕАЛАН РУЧАК КОЈИ СЕ БРЗО СПРЕМА: Медени и глазирани пилећи батаци
18. 02. 2025. у 13:45Jована Васић

НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ ПАРИЗЕР: Здравији и лепшег укуса од куповног
18. 02. 2025. у 17:02Јована Васић

НУКЛЕАРНЕ СИЛЕ БИЛЕ НА ИВИЦИ РАТА, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО ОБРТ: "Кључан је био позив једног човека"
У ДРАМИ која је привукла пажњу светске јавности, амерички председник Доналд Трамп јуче је на друштвеним мрежама објавио да су Индија и Пакистан, након четири дана жестоких сукоба дуж границе, пристали на „потпуни и тренутни прекид ватре“.
11. 05. 2025. у 10:48

ПАНИКА У УКРАЈИНИ: Да ли је ово знак да Путин спрема нови напад "орешником"?
РУСИЈА ће 12. и 13. маја привремено затворити ваздушни простор изнад војног полигона и комплекса за лансирање ракета Капустин Јар, преноси украјински одбрамбени портал Militarnyi 10. маја, наводећи могућност тестирања балистичке ракете средњег домета.
10. 05. 2025. у 12:06

"ДА ЛИ СЕ МАКРОН ДРОГИРА?" Јованино питање изазвало смех у студију: "Како да се носе с толиком проблемима..."
ВОДИТЕЉКА Јована Јоксимовић у јутарњем програму на телевизији К1 дотакла се теме Емануела Макрона и спорне ситуације са марамицом и сумњом о употреби опијата, која се проширила друштвеним мрежама.
13. 05. 2025. у 16:57
Коментари (0)