7 САВЕТА ДА ВАМ МЕСО БУДЕ СОЧНО: Уз ове сугестије свако месо које будете припремали биће савршено сочно и меко
Без обзира коју врсту меса и ког квалитета припремате, оно може да буде укусније од оног које припремају у најбољим ресторанима. Потребно је само да се придржавате ових савета и смерница, помоћу којих ћете увек добити савршен оброк.

Foto: Shutterstock
1. Увек користите чекић за месо
Ставите кришке меса између два листа најлонске фолије за храну и истуците их чекићем да разбијете влакна. Фолија ће заштитити месо и радну површину, али је не морате стављати ако не желите. Као алтернативу чекићу за омекшавање меса можете користити руку - ударите по комаду меса шаком, чврстим покретом који иде ка споља.
2. Посипајте месо крупном сољу
Месо које није високог квалитета можете да омекшате и крупном сољу. У том случају комад меса мора бити дебео најмање 4 центиметра. Да бисте уклонили прекомерну влагу из комада меса, посолите га са обе стране и оставите да одстоји најмање 1 сат, како би се елиминисао вишак воде. Оперите месо и добро га осушите пре кувања. Запамтите да што дуже оставите месо у соли, то ће бити мекше. Можете да га оставите чак и до 24 сата да стоји.
3. Кисела маринада
За тање комаде меса можете пробати киселу маринаду, на бази агрума, сирћета или вина, који разбијају мишићна влакна меса, како би било мекше у кувању. Оставите месо да се маринира у мешавини сирћета и лимуновог сока преко ноћи. Имајте на уму, међутим, да сирће и лимун имају тенденцију да дају укус месу. Из тог разлога, препоручљиво је користити овај метод ако треба да припремите шницле или чак месо са парадајз сосом. Свакако, сирће није корисно само за кување оно служи за једноставан трик да уклоните непријатне мирисе од кувања.
4. Споро динстање у тигању
Спорим динстањем у тигању на лаганој ватри ће везивно ткиво имати довољно времена да се отопи, чинећи месо мекшим и пријатнијим за жвакање. Можете непрекидно квасити месо у тигању водом, бујоном или вином, тако да се не осуши.
5. Роштиљање
Роштиљ је један од најукуснијих начина припреме меса - месо постаје мекано, сочно и има пријатан мирис дима. Овај начин припреме је одличан за шницле и месо богато мастима, јер висока температура омогућава да се вишак масноће топи, чинећи припрему лакшом. Код роштиљања, дакле, није потребно додавати друге масти.
6. Додајте крупну со на половини процеса кувања
Једна од грешака која се чешће прави када се спрема комад меса, јесте да се при кувању посоли ситном сољу. На тај начин месо постаје суво и губи на укусу. Ако желите сочно месо, додајте крупну со на пола кувања и лагано запржите. Месо ће бити веома меко.
7. Користите соду бикарбону
Бакина тајна је да користите соду бикарбону, мали трик који вам омогућава да добијете меко месо, а да не утичете на његов укус. Када је месо скувано за једну трећину, додајте мало соде бикарбоне - на сваких пола килограма меса биће потребна кашичица.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТРИК ЗЛАТА ВРЕДАН: Одледите месо или другу намирницу за рекордних 10 минута
26. 12. 2024. у 15:30Новости онлине

ИДЕАЛАН РУЧАК КОЈИ СЕ БРЗО СПРЕМА: Медени и глазирани пилећи батаци
18. 02. 2025. у 13:45Jована Васић

НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ ПАРИЗЕР: Здравији и лепшег укуса од куповног
18. 02. 2025. у 17:02Јована Васић

ПУТИН ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ДЕТАЉЕ О "ОРЕШНИКУ" Бојева глава издржава температуру као на Сунцу
РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да бојеве главе хиперсоничног система "орешник" могу да издрже екстремне температуре, упоредиве са температуром на површини Сунца.
21. 02. 2025. у 14:16

НОВИНАРИМА РЕКЛА САМО ОВУ РЕЧЕНИЦУ: Бивша градоначелница Ниша са лисицама на рукама спроведена у зграду УКП-а у Нишу (ФОТО/ВИДЕО)
БИВША градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, која је данас приведена у великој акцији полиције против корупције, са лисицама на рукама доведeна је у зграду Управе криминалистичке полиције у Нишу.
21. 02. 2025. у 13:38

ТАСТ ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ ВЕЉКУ Шта је поручио зету: "То у Београду није могао видети"
БОГДАН Родић, отац Богдане Ражнатовић, једном приликом говорио је о најмлађој ћерки која је данас удата за Вељка Ражнатовића. Богдан је тада навео да је одмах на почетку везе скренуо пажњу Вељку пажњу на то каква је његова Богдана.
22. 02. 2025. у 12:26
Коментари (0)