ПЕЧУРКЕ НА ТРПЕЗИ: Рецепти за шест укусних и брзих јела
Уколико волите печурке ови рецепти су за вас.
Мусака од печених паприка
Потребно је: 13 црвених паприка, 5 јаја, 400 мл млека, 2 црвена лука, 500 г мешаног млевеног меса, 500 г шампињона, 200 мл сока од парадајза, универзални биљни зачин, со, бибер, босиљак, брашно за поховање, уље. За прелив: 200 мл киселе павлаке, 2 јајета, мало млека
У тепсију поређајте паприке и пеците их у рерни. Када буду готове, прекријте их крпом и оставите да се охладе. Огулите их и од њих направите филете. У одговарајућој посуди направите смесу од јаја, млека и брашна, мало гушћу него за палачинке. На врелом уљу кратко похујте паприке умочене у ову смесу, па их вадите на папирне убрусе. На луку динстајте млевено месо, додајте ситно исецкане печурке, а након 15 минута сипајте сок од парадајза. Зачините и оставите да се мало укува. Плех за мусаку науљите, па ређајте прво поховане паприке, затим месо са печуркама, наизменично док имате материјала. Исеците мусаку на коцке и прелијте смесом направљеном од јаја, павлаке и млека. Ставите да се пече на 200 степени док не порумени.
* * * * * * * *
Шитаке чорба
Потребно је: 200 г шитаке печурака, 1 шаргарепа, главица црног лука, веза першуна, 1 кромпир, 100 мл неутралне павлаке, 1 кашика брашна или густина, босиљак, куркума, со, бибер
Све састојке добро уситните у блендеру (оставите неколико печурака исечених на танке шните), па динстајте на благој ватри. Када маса пусти течност, додајте кашику брашна или густина и брзим мешањем спречите стварање грудвица. Када се све сједини, налијте литар воде и оставите да се крчка, и по потреби зачините. На крају додајте павлаку, а приликом сервирања у тањир сипајте и крутоне.
* * * * * * * *
Поховане
Потребно је: 700 г шампињона, 3 јајета, брашно, презле, сусам, со
Печуркама одстраните дршке, па капице добро оперите, посолите и оставите да одстоје десетак минута. Уље загрејте у дубљем тигању или шерпи. Сваку капицу уваљајте у брашно, а онда у умућено јаје, презле и мало претходно пропрженог сусама, па спуштајте на врело уље. Кад порумене, вадите их решеткастом кашиком на папирни убрус.
* * * * * * * *
Телеће шницле са вргањима
Потребно је: 500 г телећих шницли, 50 г сушених вргања, 2 шаке сушених врхова коприве, 4 кашике брашна, 1/2 л домаће супе, 5 кашика уља, со, бибер
Посолите и побиберите шницле па их пропржите на уљу, тек да мало порумене с обе стране. Смањите температуру, на сваку шницлу сипајте кашику брашна, налијте супу и додајте печурке, које сте претходно држали у води да мало набубре. На крају додајте коприве, поклопите и оставите да се крчка око пола сата. По потреби улијте још мало супе. Уместо коприве можете да користите блитву или спанаћ.
* * * * * * * *
Сочна паста
Потребно је: 350 г тестенине фетучине, 200 г сланине исецкане на коцкице, 200 г шампињона, 350 мл крем павлаке за кување, 60 г песто соса са сушеним парадајзом, 120 г ренданог пармезана, 2 кашичице сецканог босиљка, маслиново уље, со, бибер
У посољеној кипућој води скувајте тестенину и процедите. У међувремену, у шерпи, на мало загрејаног маслиновог уља, издинстајте сланину 3-5 минута и ставите у тањир. У истој шерпи издинстајте сецкане печурке 5-7 минута. Затим вратите сланину, додајте павлаку, песто сос и пармезан и промешајте. Загрејте до кључања и оставите да се крчка на умереној температури 3-5 минута, па додајте тестенину и добро промешајте. Посолите и побиберите по жељи и непосредно пре послужења поспите босиљком.
* * * * * * * *
Пуњене патлиџаном
Потребно је: 1 плави патлиџан, 4 кашике маслиновог уља, 400 г шампињона, 100 г крупно сецканих ораха, 3-4 кашике сецканог першуна и мирођије, со, бибер, 100 г наренданог моцарела сира
Одсеците дршке печурака па их ситно исецкајте, а капе оставите на страну. Плави патлиџан ољуштите и исеците на коцкице од око 1,5 цм величине, посолите и притисните нечим у цедиљки, па оставите да одстоје око 15 минута, да би се оцедила горчина из њих. Исперите хладном водом и осушите убрусом. Загрејте уље на средњој температури и на њему пропржите патлиџан око седам минута, или док не добије златножуту боју са свих страна. Додајте дршке печурака, пропржите још три минута, па склоните са шпорета. У већој чинији помешајте пржени патлиџан, орахе, со, бибер, першун и мирођију, па тиме пуните капице од печурака. Поспите наренданом моцарелом и пеците у рерни загрејаној на 170 степени 10 минута или док се сир не растопи и порумени.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
РУСКИ ЗВАНИЧНИК ОТКРИО: Ово би могло бити место потенцијалног састанка Путина и Трампа
УЈЕДИЊЕНИ Арапски Емирати (УАЕ) имају снажна досадашња искуства у организовању самита и могли би бити место потенцијалног састанка између председника Русије Владимира Путина и новоизабраног председника САД Доналда Трампа, изјавио је Олег Карпович, проректор за научна питања на Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије, за руску агенцију ТАСС.
15. 01. 2025. у 12:23
"ЉУДИ ЋЕ УМРЕТИ" Ватрогасци недељама пре ужаса у Лос Анђелесу упозоравали на најгори сценарио
МАЊЕ од месец дана пре него што су пожари захватили Лос Анђелес, група искусних ватрогасаца окупила се на Градском већу како би тражили већа средства.
15. 01. 2025. у 14:03
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (0)