ЧУВЕНИ КУВАР ОТКРИО РЕЦЕПТ ЗА ПРАВИ ГУЛАШ: Због једног састојка месо буде мекано као душа, а сафт преукусан
Научите како се прави најукуснији гулаш и који састојак га чини тако савршеним. Постоје разни рецепти за гулаш, који важи за једно од компликованијих јела. Међутим, уз одређене кулинарске трикове, овај посао ће захтевати минимум труда, а осим тога, укус ће бити невероватан. Тајну најукуснијег гулаша отктива кувар Ивица Штрумл. Одабир меса је најбитнији део посла. "Узмите јунећи врат. Плећка је добра алтернатива. Месо од бута биће влакнасто и неће бити тако мекано. Код динстања лука битно је осетити тренутак када додајемо месо. Луку је потребна густина, слаткоћа и укус који нема ноту "куваног лука". Тако да не сме бити ни превише смеђе боје јер се неће разградити ни пресветле јер неће бити укусан. Нађите средину, нешто као за рижото. Месо сецкајте на веће коцке, може и 5 цм. То није јело за изложбу, а тако ће бити сочније“, открива кувар Ивица Штрумл и додаје: "Не одстрањујте лој с меса већ само опне и тетиве. Лој ће се истопити и дати додатни ‘шмек’ јелу. Не штедите вино, нити на квалитету одабраног вина. Најбоље вино је црвено и то оно које волите да пијете уз гулаш.

Foto: Jutjub/Printskrin
- 1 дцл уља од сунцокрета или свињска маст у подједнакој количини
- 1 кг меса од јунећег врата, веће коцке
- 0,5 кг црвеног лука
- 0,04 кг белог лука
- 0,005 кг кима или пола кашичице кумина
- 4 ловоровог листа
- 1 мала везица першуновог листа
- тестенина
Припрема:
У посуди дебљег дна, најбоље широј, угрејте масноћу да почне да се дими, али не дозволите да настави да се дими. Убаците насецкано месо и на јакој ватри попржите па извадите. На преосталој масноћи додајте ситно насецкан лук.
"Лук никада немојте миксати, рендати, блендати или било слично како бисте привидно олакшали себи. Такав лук има грозан укус у јелима", саветовао је шеф кухиње Штрумл те наставио:
"Лук уз повремено мешање пржите до златне боје. Али немојте дозволити да добије смеђу боју. Вратите месо, те мешајући динстајте да испари течност. На тај начин сте месо дехидрирали. Подлијте вином, те кувајте док потпуно не испари. Укус ће остати. Сада сте месо други пут дехидрирали. Додајте 2/3 сецканог белог лука и најфиније нарендано коренасто поврће, 3 ловора, млевене паприке, со и бибер. Поврће ће пустити течност па још једном пустите да испари. То је трећа дехидрација. Да је сва течност испарила знаћете по звуку пржења", открио је.
(Информер)
Препоручујемо

РОЛАТ ОД ТИКВИЦА: Никад их више нећете јести на другачији начин - прелепо јело
12. 08. 2023. у 19:00

ВОДЕНИЧАРСКА КУКУРУЗНА ПОГАЧА: Слојеви од меког златног теста, а између пуна сира
14. 08. 2023. у 13:14

ВИШЕ ОД 200 ДЕЦЕ ОТРОВАНО У ШКОЛИ, А ОНДА СЕ ПОЈАВИО СНИМАК ИЗ КУХИЊЕ: Камера открила све, ухапшено осам особа (ВИДЕО)
ВИШЕ од 200 деце у једној школи у Кини има повишен ниво олова у крви након што је у њихову храну додаван отровни пигмент – наводно како би изгледала примамљивије.
12. 07. 2025. у 21:32

ОТКРИВЕН УЗРОК ПАДА БОИНГА СА 260 ПУТНИКА: Аудио снимак пилота из кокпита само продубљује мистерију
ИСТРАЖИТЕЉИ су открили узнемирујуће детаље у оквиру прелиминарне истраге пада авиона компаније Air India, на лету 171, у којем је у јуну страдало 260 особа.
12. 07. 2025. у 15:36

СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Шта се данас не ради и шта треба умесити
СРПСКА православна црква и њени верници данас прослављају Петровдан, празник који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.
12. 07. 2025. у 07:34
Коментари (2)