ОВАКО СЕ ПРАВЕ КЛАСИЧНЕ ИТАЛИЈАНСКЕ ЛАЗАЊЕ: Укус је сасвим различит и так сада схватамо колико су добре

16. 08. 2023. у 20:00

Класичне италијанске лазање подразумевају прављење домаћих кора и фил који је укусан као сан. Да ли сте икада спремали лазање по старом италијанском рецепту? Ето прилике и за то:

ОВАКО СЕ ПРАВЕ КЛАСИЧНЕ ИТАЛИЈАНСКЕ ЛАЗАЊЕ: Укус је сасвим различит и так сада схватамо колико су добре

Foto: Jutjub/Printskrin/Cooking A Dream

Потребно за црвени фил:

  • 350-400г млевеног меса (мало свињског, мало јунећег)
  • 400-500г парадајза (из конзерве пелат)
  • со, бибер, оригано,
  • 1 главица црног лука
  • 2 ребра целер штапића
  • 1 рендана шаргарепа

Потребно за бешамел:

  • 50г путера
  • 50г брашна
  • мин. 0,5л млека
  • 250-300г сира
 

Потребно за кору:

  • 250-300г брашна
  • 1-2 јаја
  • мало воде

Припрема: Умесите коре за лазање тако што ћете у брашно да ставите 2 цела јаја и мало воде па месите и месите. Затим смесу пренесите на радну површину, додајте мало маслиновог уља па опет месите док не добијете глатку смесу. Тесто умотајте у кесу или прозирну фолију па ставите у фрижидер да се "одмори" док ви направите фил.

Црвени фил правите тако што на загрејано уље додате црни лук, а потом ситно сецкане штапиће целера и рендану шаргарепу. Када лук постане прозиран додајте месо и зачине па динстајте. Додајте и парадајз пелат па оставите да се све крчка.

Направите бешамел сос тако што ћете у дубљој шерпи да растопите маслац, а онда да му постепено додајете брашно и доливате млеко. Када потрошите и брашно и млеко додајте мало соли и опет мешајте док добијете одговарајућу густину.

Када су филови спремни, извадите тесто из фрижидера па онда га растањите и ставите на дно ватросталне чиније, а онда преко њега ставите црвени па бели фил па рендан сир па опет тесто и тако све док не потрошите материјал. Завршите са бешамел сосом и ренданим сиром. Пеците у рерни око 40 минута на 180 степени Целзијуса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

АУДИО БМ СЛУШНИ АПАРАТИ: Новогодишња чаролија звука