СПРЕМА СЕ ТРАДИЦИОНАЛНО У АЛЖИРУ: Јеришни пилав - Решта, сигурно ће вам се допасти

Бојана Јовановић

21. 08. 2024. у 07:00

РЕШТА је традиционално алжирско јело које се спрема поводом празника Хашуре.

СПРЕМА СЕ ТРАДИЦИОНАЛНО У АЛЖИРУ: Јеришни пилав - Решта, сигурно ће вам се допасти

FOTO: Promo

Према обичају за ово јело се употребљава комад меса од курбана.

Решта је специфично јело за град Алжир, док други региони праве кускус, фул, кокошије месо или телетину.

 

Потребно је:

  • решта (или шпагете),
  • кашика прочишћеног путера,
  • већа главица црног лука,
  • 2 коцке за супу,
  • 1/2 кашичице бибера,
  • штапић цимета,
  • 300 г леблебија,
  • 4 репе исечене напола,
  • 3 кашике уља,
  • комади пилетине у зависности од броја особа,
  • кашика путера,
  • цимет у праху за декорацију

Припрема

Најпре потопите леблебије да одстоје преко ноћи. У шерпи на средњој ватри пропржите прочишћени путер са сецканим луком и комадима пилетине. Додајте две коцке за супу, бибер и штапић цимета, леблебије и око 1/2 л воде (по потреби додајте још) и оставите да се крчка. После 30 минута додајте ољуштену репу, исечену по дужини.

Наставите да кувате, надгледајући ниво воде. Истовремено ставите решту (или шпагете) у посуду, па додајте три кашике уља, све измешајте обема рукама и ставите у апарат за кус-кус. Покријте, укључите и када вода испари извадите из апарата. Навлажите решту хладном водом, пустите да добро упије тако што ћете подићи резанце између прстију, па их враћати у посуду да испари вода по други пут.

Приликом послуживања прелијте решту с мало соса од кашике растопљеног путера, оставите да упије, а затим је пребаците у одговарајућу посуду, ставите комаде пилетине, леблебије и репу.

Поспите циметом.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ЈАНИК СИНЕР ДВАПУТ ПАО НА ДОПИНГ ТЕСТУ, А ДОЗВОЉЕНО МУ ДА ИГРА! Скандал какав тенис не памти! Ово је нечувено!