АВГОЛЕМОНО - ГРЧКА ПИЛЕЋА СУПА СА ЛИМУНОМ: Врхунски укус, а можете је јести и као самосталан оброк
За данас препоручујемо пилећу супу мало другачију од оне коју су спремале ваше баке и маме. У ову се додаје лимун. Поред тога, иду и мућена јаја, па је укус пунији и супа се може јести као лаган оброк.
Састојци:
- 1,4 кг целог пилета
- 12 шоља воде
- 2 шаргарепе
- 2 стабљике целера
- 1 главица црног лука
- 2 ловорова листа
- 5 целих зрна бибера
- 2 кашичице соли
- 1/2 шоље орзо тестенине
- 3 јаја
- 1 кашичица изрендане лимунове коре
- 4-6 кашика исцеђеног лимуновог сока
- млевени бибер по укусу
- гранчице мирођије (опционо)
Припрема:
У шерпу убаците пилетину исечену на 6 комада, воду, шаргарепе изрезане на четвртине, стабљике целера, ловорове листове, бибер у зрну и со. Најпре загрејте пилећу супу на максималној температури до кључања, па смањите на средње ниску температуру и кувајте око 1-1,5 сат. Процедите пилећу супу у другу шерпу, па кувајте док не прокључа. Додајте орзо тестенину и кувајте док не омекша.
У чинији умутите јаја и додајте лимунову корицу и лимунов сок, непрекидно мутећи. Одвојите две шоље супе, па постепено додајте у смесу са јајима и лимуном, мешајући читаво време. Мешањем спречавате да се умућена јаја згрушњавају. Вратите ову мешавину постепено у лонац са пилећом супом, па кувајте на лаганијој ватри око 5-10 минута. Додајте со и бибер по укусу, а можете пилећу супу украсити гранчицама мирођије.
Традиционално, супа се служи без пилећег меса. По жељи, можете га вратити у супу или служити са стране.
(Stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ВЕДРАНА РУДАН САОПШТИЛА ДА УМИРЕ: Потресна објава хрватске списатељице
ХРВАТСКА списатељица Ведрана Рудан месецима се бори с канцером, а сада је објавила тужну колумну у којој је саопштила "да умире".
15. 01. 2025. у 10:17
ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба "Ер Србији", а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било
ХРВАТСКА има битно више авио-путника него Србија. Међутим, Ер Србија је потпуно доминантна у региону, пише хрватски ваздухопловни аналитичар и стручњак Ален Шћурић са регионалног портала "Замааеро", чији текст преносимо у целости.
14. 01. 2025. у 11:38
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (0)