OSSO BUCO: Шупља телећа кост на италијански начин - овакву посластицу нећете скоро пробати

Новости онлине

01. 06. 2024. у 11:00

„OSSO buco“ значи „рупа од кости“. Ово је рецепт који се базира на сржи из кости која чини ово италијанско јело од динстаних телећих коленица једним од најпознатијих гурманлука на свету.

OSSO BUCO: Шупља телећа кост на италијански начин - овакву посластицу нећете скоро пробати

Foto: Shutterstock

Традиционално се прави са маслиновим уљем које се користи за динстање телетине и поврћа, али у овом конкретном рецепту користи се - панчета.

Састојци:

  • 120 г панчете исецкане на коцкице
  • 4 комада телеће коленице, дебљине око седам центиметра
  • 70 г шаргарепе исечене на коцкице 
  • 70 г целера исеченог на коцкице
  • 1 средњи лук 
  • 2 кашике сецканог белог лука (око 4 чена)
  • 3 до 4 гранчице свеже мајчине душице (или 1 кашичица сушене)
  • 1 шоља сувог белог вина
  • 1 до 2 шоље пилећег или телећег бујона
  • Брашно за посипање меса
  • Со и бибер

За "гремолату"(прелив)

  • 2 кашике першуна
  • 1 кашика ситно нарибане лимунове коре
  • 2 чена белог лука, згњечена и млевена

Припрема:

Загрејте рерну на 250 степени.

У дубљој широкој посуди пропржите панчету уз повремено мешање. Када постане хрскава и већи део масноће се истопи (око 5 минута), извадите панчету на тањир прекривен папирним убрусом и оставите са стране. Оставите око две кашике масти у тигању и загрејте.

Телећу кољеницу добро посолите и побиберите, потом поспите са брашном и отресите вишак. Затим додајте месо у врелу масноћу у тигању. Пеците коленице са сваке стране док добро не порумене (око 5 минута по страни). Уклоните их на тањир, и оставите на страну.

Додајте лук, шаргарепу и целер у исти тигањ. Динстајте поврће уз често мешање док лук не постане стакласт (око 5 минута), а потом убаците бели лук и мајчину душицу. Наставите са динстањем док поврће не почне да румени (око 10 минута).

Вратите коленицу и панчету назад у тигањ, сипајте вино и додајте довољно бујона да све огрезне.

Пустите да проври, а потом покријте посуду и ставите је у рерну да се пече док месо не омекша, од један до један и по сат.

За то време направите "гремолату": помешајте све састојке и ставите у засебну малу посуду за сервирање.

Послужите коленице са пиринчем, пиреом или палентом. Након сервирања поспите гремолатом.

(Ona)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је у емисији "Таковска 10" да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе. Суштина је да се изгради одбрамбени капацитет Србије, сваки дан и сваку годину коју чекамо, губимо генерације младих војника, рекао је генерал Мојсиловић. У једној класи рачунамо до 20.000 војника-регрута, на годишњем нивоу, два и по месеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу, рекао је Мојсиловић уз напомену да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.

25. 09. 2024. у 22:01

Коментари (0)

СИТУАЦИЈА ЈЕ ШОКАНТНА, НИСАМ ТО ОЧЕКИВАО: Чувени тенисер забринут због Јаника Синера