ПАШТИЦАДА: Далматински рецепт за јело од меса које се топи под непцима

Новости онлине

01. 10. 2024. у 15:32

Када се спомене паштицада многима одмах на ум падне укусно јело од меса, које се крчка дуго и полако, али гарантује такав спој укуса на који је једноставно немогуће остати имун.

ПАШТИЦАДА: Далматински рецепт за јело од меса које се топи под непцима

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 1 - 1,5 кг јунећег или говеђег бута
  • 4 шаргарепа
  • 2 црна или црвена лука
  • 1/4 корена целера
  • 4 чена белог лука
  • 1 кашичица бибера
  • 1 кашичица соли
  • 200-300 мл црног вина
  • 5-6 ком сувих шљива без коштице
  • 1 кашичица сувог биљног зачина
  • 1 прстохват першуна
  • 3-4 ком ловоровог листа

Прилог:

  • 500 г њоке

Припрема:

Јунетина треба да буде у комаду, а поврће исећи на штапиће 3-4 центиметра дужине. Месо лагано избоцкати ножем, а затим у те прорезе убацити бели лук. Остатак поврћа исецкати у посуду у којој ће месо да се маринира. Додати месо у посуду, налити црно вино и остатак воде да цео комад буде потопљен. Оставити преко ноћи.

Извадити месо из маринаде, процедити поврће али сачувати сок од маринаде за касније. У велику, дубоку шерпу ставити уље или свињску маст и пропржити комад меса са свих страна док не порумени.

Месо кад је готово склонити са стране и наставити да у истој масноћи динстате поврће тако да омекша. Затим вратити месо, и додати сок од маринаде и довољно воде да огрезне. Додати суве шљиве, ловоров лист, со и бибер. У зависности од величине и врсте меса, кувати уз додавање воде око два сата. Пола сата пре краја није потребно додавати воду.

Кад је месо омекшало, извадити га из шерпе, исећи пажљиво на танке кришке, садржај шерпе испасирати штапним миксером (може и пасирком за пире), а затим у сос вратити месо, додати суви биљни зачин по укусу, мало першуна, свежег или сувог и оставити још око пола сата да упије сокове.

Њоке скувати по упутству са паковања и служити уз месо док је све још топло. 

(glossy)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући

ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.

27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.

25. 08. 2025. у 13:15

НЕОБЈАШЊЕН ФЕНОМЕН: Мноштво змија долази у цркву сваке године на Велику госпојину - поштују стари календар (ФОТО/ВИДЕО)

НЕОБЈАШЊЕН ФЕНОМЕН: Мноштво змија долази у цркву сваке године на Велику госпојину - "поштују" стари календар (ФОТО/ВИДЕО)

ПРАВОСЛАВНИ верници 28. августа славе Велику госпојину, а занимљив феномен, који наука још није објаснила, везује се за овај празник на грчком острву Кефалонија. Додуше - не за 28. август, већ за 15. када се Велика госпојина славила по старом календару. У то време, сваке године, у једну цркву долази велики број змија, што је навело маштовите локалце да исконструишу бројне легенде.

28. 08. 2025. у 11:02

Коментари (0)

АЦУ ЛУКАСА ЈУРИО ПРЕСРЕТАЧ: Без дозволе, ЦГ табле, возио зауставном траком - 166км/х