ХЛАДНА ЧОРБА ОД КРАСТАВАЦА КОЈУ ГРЦИ И БУГАРИ ОБОЖАВАЈУ: Не могу да замисле оброк без таратора - ово му даје посебан шмек

Новости онлајн

06. 09. 2023. у 18:00

НАЈБОЉИ рецепт за цацики без ког Грци не могу да замисле јело је пред вама! Са друге стране, Бугари га зову таратор.

ХЛАДНА ЧОРБА ОД КРАСТАВАЦА КОЈУ ГРЦИ И БУГАРИ ОБОЖАВАЈУ: Не могу да замисле оброк без таратора - ово му даје посебан шмек

Foto: Jutjub/Printskrin/ Bakina Vanglica

Хладна чорба од краставаца, познатија као таратор, је традиционално јело бугарске кухиње. Међуим, присутна је и у многим другим кухињама: српској, македонској, грчкој, турској, иранског, мађарског и сл.

Варијанте су различите, док се у Србији служи као густа салата без додавања ораха и воде, у Грчкој је познатији као цацики (тзатзики) салата.

Састојци:

  • 750 мл домаћег киселог млека
  • 500 г свежег краставца
  • 50-60 г ораха (претходно тостирани)
  • 2 струка младог белог лука
  • ½ везе мирођије
  • 3 кашике маслиновог уља
  • со и бибер према укусу

У блендер додати кисело млеко, краставац, орахе, сецкани бели лук, крупно сецкану мирођију и маслиново уље, па добро измиксати све састојке да се добије глатка маса. Затим, додати зачине према укусу и добро охладити у фрижидеру. Послужити уз декорацију по избору.

Савет: За фантастичан укус препоручујем да унапред припремите кисело млеко помешано са белим луком и оставите на хладном како би се арома белог лука боље прожела са киселим млеком.

(Стил)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат би могао избити пре председничких избора у САД

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат би могао избити пре председничких избора у САД

БИВШИ амерички председник Доналд Трамп изјавио је да би за пет месеци преосталих до избора у САД могао да избије трећи светски рат због неспособности актуелног америчког руководства.

18. 05. 2024. у 09:45

КАКО ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ДОБИЛО ИМЕ? Различито порекло и велика симболка - назив користе САМО СРБИ

КАКО ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ДОБИЛО ИМЕ? Различито порекло и велика симболка - назив користе САМО СРБИ

КОСОВО и Метохија веома су значајан део српске историје и традиције, али ретки су они који знају како је тако важно поднебље нашег постанка и идентитета добило име. Обе речи у називу нађе јужне покрајине имају различито порекло и велику симболику.

18. 05. 2024. у 11:47

Коментари (0)

СРПСКА КОШАРКА ТУГУЈЕ: Преминуо један од двојице тренера који су све освојили са репрезентацијом