ТАЈНА БУГАРСКОГ РЕЦЕПТА ЗА САВРШЕН КИСЕЛИ КУПУС: Због овог трика ће бити најукуснији - никад вам се неће кварити

В.Н.

31. 10. 2025. у 10:50

ДОМАЋИЦЕ из Бугарске познате су по једном посебном трику који користе генерацијама: осим одговарајуће количине соли, у буре додају и јечам.

ТАЈНА БУГАРСКОГ РЕЦЕПТА ЗА САВРШЕН КИСЕЛИ КУПУС: Због овог трика ће бити најукуснији - никад вам се неће кварити

Foto: Shutterstock

У нашим крајевима припрема зимнице није само начин да се сачува храна – то је део традиције, породичног наслеђа и знак да се спремамо за долазак зиме. Свака кућа има свој рецепт за кисељење купуса.

Тајна бугарског рецепта за савршен кисели купус

Према речима бугарских домаћица, јечам је кључна намирница јер убрзава и побољшава процес ферментације, дајући купусу пунији укус и пријатнију текстуру.

Истовремено, наглашавају колико је однос соли важан за успех: со делује као природни конзерванс који штити купус и контролише ферментацију.

Ако је соли премало, купус ће се брзо усолити, али и покварити. Ако је, пак, има превише, процес ће се успорити, а крајњи резултат неће бити задовољавајући. Баланс између ове две мере и додатак мало јечма – то је, према Бугаркама, формула за савршен кисели купус.

Према искуству домаћица из Бугарске, постоји једноставна, али проверена комбинација састојака која гарантује успех.

Потребно је:

50 кг белог купуса (чврсте, средње главице)

2–4 главице црвеног купуса (за благо ружичасту нијансу)

1,6 кг соли

20 литара воде

1–2 шаке јечма

Поступак припреме

Скините спољне листове са главица и засеците доњи део у облику крста — то помаже да се купус равномерно укисели.

На дно бурета ставите јечам, који поспешује процес ферментације и доприноси бољем укусу и хрскавости купуса.

Поређајте главице у буре или већу кацу, водећи рачуна да буду чврсто сложене.

Угрејте 20 литара воде, додајте со и мешајте док се не раствори. Када се течност охлади, процедите је кроз газу и прелијте купус тако да све главице буду потпуно потопљене.

Покријте буре поклопцем и оставите га на хладном месту, где је температура између 10 и 12 степени.

После неколико недеља, купус ће бити савршено укисељен – хрскав, мирисан и спреман за зимску трпезу.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"

РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.

29. 10. 2025. у 17:43

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

Коментари (0)

УЗ ОВАЈ КРЕДИТНИ КАЛКУЛАТОР ЛАКО ИЗРАЧУНАЈТЕ РАТУ КРЕДИТА И УКУПАН ИЗНОС ЗА ОТПЛАТУ